Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten weekeinde van 24 en 25 november 2007

Zaanstreek-Waterland, 25-11-2007

Verdachte koffer blijkt loos alarm

Zaandam, 24 november 2007, 12:26 uur

De politie heeft zaterdagmiddag het terrein van bouwmarkt de Hornbach tijdelijk afgezet omdat het personeel van de bouwmarkt een verdachte koffer voor de ingang had zien staan. De zwarte koffer bleek er al een tijdje te staan en de inhoud was onbekend. De politie zette het terrein uit voorzorg gedeeltelijk af om de herkomst en inhoud van de koffer te kunnen bepalen. Dat was niet meer nodig omdat de eigenaar van de koffer zich kwam melden. Hij was de gereedschapskoffer vergeten mee te nemen.

Man beroofd op weg naar werk

Zaandijk, 24 november 2007

Een 40-jarige Westzaner heeft bij de politie aangifte gedaan van beroving van zijn rugtas met inhoud. De Westzaner fietste zaterdagochtend vroeg, rond 05.20 uur, naar zijn werk via de Provinciale Weg Zaandam-Castricum. Bij de fietstunnel in Zaandijk, ter hoogte van de bushalte Witte Veerstraat, kwamen 2 jonge mannen aangelopen. Zij dwongen de Westzaner tot stoppen en duwden hem met fiets en al omver. Terwijl hij op de grond lag werd zijn rugtas hardhandig van zijn rug afgehaald en gingen de mannen ervandoor. De Westzaner zette het verbogen stuur en zadel recht en vervolgde zijn weg naar het werk. Daar werd hem geadviseerd aangifte te doen. Het slachtoffer gaf de volgende signalementen door aan de politie:

Dader 1:
* Jonge man van 20-22 jaar met een licht getint uiterlijk. Van vermoedelijk Marokkaanse afkomst
* Zwart krullend haar en een iets puntige kleine neus
* Ongeveer 170 cm lang en met een slank postuur
* Hij droeg witte sportschoenen, een crèmekleurige leren jas en een donkere spijkerbroek

Dader 2:

* Ook een jonge man van 20-22 jaar met een lichtgetint uiterlijk. Van vermoedelijk Marokkaanse afkomst
* Hij had zwart kort haar en een normaal postuur met een lengte kleiner dan 170 cm
* Hij was gekleed in een zwarte stoffen jas

De politie wil in contact komen met getuigen. Vooral met een mannelijke fietser die het slachtoffer passeerde ter hoogte van de Morgenstarstraat. Die fietser ging in de richting van Zaandam. Mogelijk dat hij de twee daders heeft zien lopen met de rugtas. Bellen kan via 0900-8844.

5 verdachten aangehouden wegens beroving

Purmerend, 25 november 2007

De politie heeft zaterdagnacht 5 personen aangehouden op verdenking van het plegen van twee berovingen op de Wheredijk. Kort na elkaar, rond 01.45 uur, kwamen twee meldingen binnen van jongemannen die waren beroofd van hun mobiele telefoon en geld op de Wheredijk. De dadergroep van ongeveer 6 personen was gevlucht per fiets in de richting van de Purmer-Noord. Een surveillerende politieman in burger kreeg de groep als eerste in het vizier en gaf hun positie door. Ter hoogte van het Meerland werd de groep aangehouden. Het gaat om 4 jongens in de leeftijd van 17 tot 26 jaar uit Purmerend (3x) en Amsterdam. En een minderjarige jonge vrouw van 17 jaar uit Spijkenisse. De politie doet verder onderzoek.

Messen inbeslaggenomen

Volendam, 24 november 2007

In een woning in Volendam heeft de politie een 49-jarige vrouw aangehouden op verdenking van bedreiging met messen. De vrouw zou zaterdagavond rond 22.30 uur haar partner in de woning hebben bedreigd door met messen te zwaaien. De partner heeft de politie gebeld en aangifte gedaan. De vrouw had de deuren van de woning op slot gedaan, maar de politie kon met de sleutels van de aangever naar binnenkomen. De vrouw werd aangehouden. In de politieauto schold ze een agent uit en bedreigde hem. In de woning werden achter een kast de twee messen aangetroffen en inbeslaggenomen.

Camera spot graffitispuiters

Zaandam, 25 november 2007, 01:47 uur

Zaterdagnacht zijn twee Zaandammers van 19 jaar aangehouden wegens graffitispuiten.

Politiemedewerkers van het team cameratoezicht kregen zaterdagnacht de jongens live op hun televisieschermen te zien. De camerabeelden toonden de jongens terwijl ze het gebouw van de sluiswachter aan de Westkade onderspoten met verf. Meerdere horecakoppels gingen er op af. Een van de verdachten, een bekende van de politie, probeerde te vluchten en werd met gepast geweld aangehouden. Tijdens de aanhouding viel een mes uit zijn kleding. Bij de insluitingfouillering op het politiebureau kwam nog een boksbeugel tevoorschijn. In zijn rugtas zaten spuitbussen, flessen drank en een stift. Deze goederen zijn inbeslaggenomen.

Inbraak voorkomen

Zaandam, 25 november 2007, 00:26 uur

Dankzij een oplettende getuige heeft de politie een 30-jarige Oostzaner kunnen aanhouden en daarmee vermoedelijk een bedrijfsinbraak kunnen voorkomen. De getuige belde de politie omdat ze 's nachts een verdacht persoon op het terrein van tuincentrum Overvecht zag staan. De gearriveerde politie zag de man de Provinciale weg oversteken en schichtig om zich heenkijken. Bij het zien van de politie vluchtte hij, maar werd op de Houthavenkade gepakt. Tijdens de fouillering kwam een vleesmes tevoorschijn en in zijn hand had de verdachte papiergeld. De man verklaarde op weg te zijn geweest naar een feest. Van het tuincentrum was een raam ingegooid. De politie doet verder onderzoek.

Rookbom

Assendelft, 24 november 2007, 10:23 uur

De politie heeft 2 jongens van 13 jaar uit Assendelft en Westzaan aangehouden op verdenking van het gooien van een rookbom in een school aan de Dorpsstraat. Een getuige belde zaterdagavond de politie dat een school in brand stond en dat 2 jongens dit filmden met hun mobiele telefoons. Ter plaatse zag de politie dat voor de ingang een rookbom was afgestoken. De ingang was beschadigd en de hal stond vol met rook. Een agent zag even verderop een jongen een huis inrennen. De agent belde aan en twee jongens deden open. Ze voldeden aan het signalement en gaven direct toe dat zij de schuldigen waren. Ze toonden de politieman het filmpje. Op het politiebureau vertelden ze dat ze op het internet hadden gelezen hoe je zelf rookbommen kunt maken. Drie weken geleden hadden ze er al eentje afgestoken bij de boerderij waar een van de jongens woont. Maar nu wilden ze een grotere rookbom afsteken, het gebeuren filmen en het filmpje op internet zetten. De ouders zijn in kennis gesteld. De politie heeft de camerabeelden in beslaggenomen en de jongens zullen hun straf krijgen via bureau Halt.

9 belagers politiebureau aangehouden

Purmerend, 25 november 2007

De politie heeft 9 mannen aangehouden van 18 tot en met 24 jaar omdat zij zaterdagnacht het politiebureau aan de Waterlandlaan belaagden. Het begon met een aanhouding van een bromfietser op het Meerland. Agenten zagen een bromfietser zonder helm, hielden hem staande en lieten hem blazen. Hij werd aangehouden, maar daar was de groep waartoe de verdachte behoorde het niet mee eens. Ze bemoeiden zich ermee en probeerden de aanhouding te belemmeren, wat hen in eerste instantie lukte. De agenten kregen de bromfietser toch de politiewagen in en reden naar het bureau. Met het idee om versterking in te roepen en terug te gaan om de rest van de groep aan te houden. Een deel van de recalcitrante groep besloot ondertussen naar het bureau te gaan. Om volgens eigen zeggen verduidelijking te krijgen over de aanhouding van hun vriend, de bromfietser. De politie liet slechts de 'woordvoerder' van de groep naar binnen. Deze begon de agenten te beledigen en gedroeg zich agressief. Ook de rest van de groep die in het voorportaal stond gedroeg zich agressief. Ze sloegen op de ruiten, schreeuwden en bleven maar op de intercom drukken. De groep werd van achteren omsingeld en vervolgens aangehouden. Omdat enkelen zich hevig verzetten is peperspray gebruikt en van een van de verdachten is een stuk tand afgebroken. De bromfietser en de 'woordvoerder' moeten langer vast blijven zitten. De rest is met een proces-verbaal op zak in de loop van zondagochtend weggestuurd. Justitie bepaalt de strafmaat.

Gevel omgevallen

Purmerend, 24 november 2007, 14:47 uur

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een incident op een bouwplaats in Weidevenne waarbij een betonnen muur naar beneden is gestort en drie balkons zijn meegesleurd. Het gebeurde zaterdagmiddag even voor 15.00 uur op het bouwterrein van het in aanbouw zijnde woon-zorgcomplex Zuidland. Een betonnen muur van 4 ton (kg) kwam vanaf de 5e verdieping naar beneden en nam daarbij drie balkons mee. De politie heeft overleg gevoerd met de hoofduitvoerder en de Arbeidsinspectie wordt in kennis gesteld. De oorzaak wordt onderzocht. De politie wil graag in contact komen met mensen die wat hebben gezien of gehoord dat mogelijk verband houdt met de zaak. Zo is er al een getuige die eerder een luide knal heeft gehoord. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met het wijkteam Purmerend Centrum, via 0900-8844.

Laatst gewijzigd 25-11-2007 19:03 | © Politie Zaanstreek-Waterland |