Politie Gelderland-Zuid

Grote veiligheidscontrole in Nijmegen

Nijmegen, 25-11-2007 o Zaterdagavond en -nacht werd van 22.00 uur tot 04.15 uur een grote veiligheidscontrole in Nijmegen gehouden. Deze vond plaats bij de Nassausingel, Kelfkensbos en de Wedren. Motorrijders en politiebikers brachten autos naar deze controleplaatsen. Er werden in totaal 880 blaastesten afgenomen en 433 voertuigen gecontroleerd.

Het doel van deze controle was het verhogen van de veiligheid rondom de horecagelegenheden in de binnenstad. Zo werd er bijvoorbeeld opgetreden tegen verboden wapen- en/of drugsbezit, rijden onder invloed en overtredingen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de Gemeente Nijmegen.

Politie Gelderland-Zuid hield een integrale veiligheidscontrole

Aankondiging van de veiligheidscontrole

De politie werkte tijdens de controle samen met verschillende partners zoals de Inspectie Verkeer en Waterstaat, Gemeente Nijmegen (Bureau Toezicht), het KLPD, Parketpolitie, de Belastingdienst, Douane en politie Kleve. Er waren ongeveer 70 mensen bij de controle betrokken.

Een agent doorzoekt een kofferbak
Een agent doorzoekt een kofferbak

In totaal zijn 98 boetes uitgeschreven voor onder andere het niet dragen van een gordel, het niet tonen van een geldig rijbewijs, wildplassen, in bezit zijn van softdrugs of verboden wapens en snelheidsovertredingen. Eén bestuurder raakte het rijbewijs kwijt, vanwege het rijden met een snelheid van 129 km/u waar 70 km/u is toegestaan.

Agenten nemen een honkbalknuppel in beslag
Agenten nemen een honkbalknuppel in beslag

Zestien personen werden aangehouden waarvan het grootste deel voor rijden onder invloed. Bij twee bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd, omdat de uitslag van de ademanalyse 600 ug/l en 450 ug/l (beginnend bestuurder) was.

De Inspectie van Verkeer en Waterstaat stelde drie keer een onderzoek in naar taximeters en deed twee keer onderzoek naar illegaal taxivervoer. Ook gaven zij drie waarschuwingen vanwege overtredingen op de Arbeidstijdenwet.

De Belastingdienst scande kentekens om bijvoorbeeld te kijken of de bestuurders nog een belastingschuld hadden. Dit bleek vijftien keer het geval. De totale belastingschuld van deze hits bedroeg 123.855 euro. De grootste schuld was 74.000 euro. De Belastingdienst inde 4600 euro ter plaatse en nam zes voertuigen in beslag.

(12)