Politie Friesland

Politieberichten van zondag 25 november

Fryslân, 25-11-2007 o Politieberichten van zaterdag 24 november 11.00 t/m zaterdag 25 november 11.00 uur.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor diefstal
De politie heeft zaterdagmiddag een 36-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van de diefstal van een tas. Een getuige had gezien er een tasjesdief werd achtervolgd en schakelde vervolgens de politie in. Omdat de agenten beschikten over goed signalement kon de verdachte snel worden achterhaald. Inmiddels hadden de agenten te horen gekregen dat de man een tas had gestolen op de Prins Hendrikstraat. De 36-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Joure: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie zaterdagavond op De Stelle een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 19-jarige automobilist uit Wijckel gewond raakte. De bestuurder was door nog onbekende oorzaak met zijn auto tegen een boom gereden. Hij liep daarbij letsel op aan zijn gezicht. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. De agenten hadden namelijk het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. De verdachte blies 710 ug/l, goed voor een rijverbod van tien uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Na dat dit was afgehandeld werd man per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Hurdegaryp: verdachte aangehouden voor bezit harddrugs
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een dorpshuis aan de Van Weerden Poelmanstraat een beveiligingsmedewerker geassisteerd bij de aanhouding van een 35-jarige inwoner van Berlikum. Tijdens een controle had de beveiligingsmedewerker harddrugs gevonden in de kleding van de man. De verdachte werd vervolgens aangehouden en overgedragen aan de politie. De Berlikumer werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Noordwolde: politie houdt verdachte aan voor mishandeling De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een woning in het dorp een 41-jarige inwoner van Noordwolde aangehouden op verdenking van mishandeling. De man eerder die avond een 32-jarige inwoner van Zandhuizen geslagen met een schop. Ook had de verdachte de autoruit van Zandhuizer vernield. De man werd in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: burger houdt twee vernielers
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Nieuwesteeg een 46-jarige inwoner van Leeuwarden geassisteerd bij de aanhouding van twee inwoners van Leeuwarden 18 en 21 jaar. Het duo had een reclamebord van een horecagelegenheid vernield, waarna de 46-jarige de twee vernielers aanhield. De agenten namen de twee verdachten over en brachten ze naar het politiebureau. Hier zijn de twee voor nader onderzoek ingesloten.

Balk: bekeuring voor baldadigheid
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Oudemirdum bekeurd voor baldadigheid. Surveillerende agenten in het centrum hoorden plotseling de klok van het oude raadshuis luiden. Eenmaal aangekomen bij het pand zagen de agenten dat de 17-jarige in de klokkenstoel was geklommen en klok aan het luiden was. Nadat de jongen uit de klokkenstoel was geklommen kreeg hij een bekeuring voor baldadigheid.

Ureterp: politie onderzoekt inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Weibuorren. Zondagochtend vroeg zagen voorbijgangers iemand uit een kapot geslagen raam van de winkel klimmen. De voorbijgangers waarschuwden direct via
1-1-2 de politie. Ondanks de snelle komst van de agenten werd de inbreker niet meer aangetroffen. In de winkel werd een vitrinekast opengebroken. Het is nog onbekend wat er precies is weggenomen. Namens het winkelbedrijf deed een 41-jarige inwoner van Ureterp aangifte.

Menaldum: voetganger gewond na aanrijding
De politie heeft zondagochtend vroeg een aanrijding op de Gernierswei afgehandeld, waarbij een 22-jarige voetganger uit Franeker gewond raakte. Een 43-jarige automobiliste uit Makkum zag, nadat twee tegenliggers waren gepasseerd, een man op de weg staan. De vrouw kon een aanrijding met de voetganger niet meer voorkomen. Het slachtoffer is met inwendig letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Kollum: automobilist en passagiers gewond na eenzijdig ongeval De politie heeft zondagochtend vroeg op de Mr. Andreaestraat een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 22-jarige automobilist uit Kollum en zijn twee passagiers van 23 en 17 jaar uit Kollum gewond raakten. De bestuurder was op de kruising van de Mr. Andreaestraat met de Willem Loreweg door nog onbekende oorzaak rechtdoor gereden. Zijn auto kwam tot stilstand tegen een ANWB-paal. De brandweer haalde het dak van de auto, waarna de drie slachtoffers er door het
ambulancepersoneel werden uitgehaald. De bestuurder werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Omdat er een vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd bij de Kollumer een bloedproef afgenomen. De 23-jarige passagier werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De 17-jarige passagier werd ter plaatse behandeld door het ambulancepersoneel.

Idaerd: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zondagochtend een eenzijdig ongeval op de N354 nabij Idaerd afgehandeld, waarbij een 43-jarige automobilist uit Sneek gewond raakte. De bestuurder was door nog onbekende oorzaak met zijn voertuig in de berm terechtgekomen. Na een stuurcorrectie belandde de Sneker met zijn auto in de sloot. De bestuurder werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. In ziekenhuis is bij de bestuurder een bloedproef afgenomen omdat er een vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde.

Beetgum: rijden tijdens ontzegging rijbevoegdheid
De politie heeft zondagochtend op de Buorren een 23-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden. Het was de agenten bekend dat het rijbewijs van de bestuurder was ingevorderd. De Leeuwarder kreeg een stopteken, waarna hij werd gecontroleerd. Omdat er een vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de verdachte 580 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur en een proces-verbaal. Tevens kreeg de Leeuwarder een proces-verbaal voor het rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid.

Fryslân: rijden onder invloed rijbewijzen ingevorderd
De politie heeft zaterdagavond en nacht tijdens controles en reguliere surveillances 13 bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. In vier gevallen hadden de bestuurders zoveel gedronken dat, naast het opmaken van een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof een 28-jarige bestuurder uit Joure. De had met zijn auto de vangrail op de A32 nabij Heerenveen geraakt en was volgens tot stilstand gekomen in de berm. Bij een ademanalyse blies hij 300 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur. Omdat de bestuurder in vijf jaar tijd voor de vierde keer werd betrapt op het rijden onder invloed van alcohol werd zijn rijbewijs ingevorderd. Diezelfde avond werd tijdens een controle in Veenwouden een 38-jarige automobilist uit Noardburgum betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Bij een ademanalyse blies hij 605 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Zondagochtend vroeg werd op de Industrieweg in Harlingen een 43-jarige automobilist uit Dronrijp gecontroleerd. De bestuurder ging vrijwillig mee naar het politiebureau voor een ademanalyse omdat er een vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. De Dronrijper blies 660 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Tenslotte werd het rijbewijs van een 23-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd. De bestuurder reed in Berlikum zonder verlichting, waarna hij een stopteken kreeg. Omdat er een vermoeden bestond dat de Leeuwarder onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Toen dit na diverse pogingen niet lukte, werd besloten om bij de man een bloedproef af te nemen. Daarnaast kreeg de Leeuwarder een rijverbod van twaalf uur en werd zijn rijbewijs ingevorderd.