Gemeente Amersfoort



Persuitnodiging/persbericht

Raadsgriffie

nummer: 2007/07

datum: vrijdag 23 november 2007

Gemeenteraad verkent toekomstige veiligheid

Het is een vraagstuk dat anno 2007 al hoog op de agenda staat: criminaliteit en veiligheid. Maar hoe veilig moet en kan Amersfoort anno 2030 zijn en vooral hoe dan? Maandag 26 november houden de gemeenteraadsleden een verkenningstoer door de stad: Tour de Sécurité. Zij bezoeken enkele plekken in de stad waar de veiligheid in het geding is of waar criminaliteit wordt bestreden. Later die dag staat een expertgesprek op de agenda.

Een veilig gevoel?
Een veilig gevoel voor de burger. Wat een simpele zin. En toch: schijn bedriegt. Want veiligheid kan je niet zien. Onveiligheid wel: een extra politieauto door de straat geeft niet altijd een veilig gevoel. Toch luidt de roep steeds weer om meer blauw op straat. Worden campagnes steeds groter. Wordt de ruimte in regelgeving verkend om nieuwe middelen in te zetten. Maar daar botst de overheid op de op privacy ingestelde stadsgenoot.

Cybercriminelen
De raad laat zich maandag ook prikkelen door vragen als welke (nieuwe) vormen van criminaliteit en (on)veiligheid komen er de komende 25 jaar op ons af? En welke (nieuwe) vormen van preventie en bestrijding? Hierbij kan worden gedacht aan de opkomst van cybercriminaliteit. Maar ook aan nieuwe mogelijkheden van toezicht en 'tracking', dankzij de opkomst van technische en digitale oplossingen. En verder: hoe zit het eigenlijk met de verkeersveiligheid in 2030? En is terrorisme nog een issue?

Alweer het achtste thema!
De uitkomsten van alle opgedane indrukken in de stad en expertgesprekken vormen onderdeel van de uiteindelijk te formuleren visie GA2030. Onder deze titel werkt de gemeenteraad van Amersfoort aan een visie op de toekomst van de stad. Dat gebeurt aan de hand van tien thema's. Het achtste thema is criminaliteit en veiligheid. Hierna volgt nog het thema rust en herstel. Op 14 december wordt het visietraject afgesloten in een slotdebat met de naam Nacht van de Toekomst.

Informatie: Aline Verhoef-Franken, communicatieadviseur raadsgriffie, telefoon 033 469 43 54/ 06 15 29 09 43 of e-mail ag.verhoef-franken@amersfoort.nl.

De pers is van harte uitgenodigd de tour mee te maken. Neem, als u hiervan gebruik wilt maken, contact op met Aline Verhoef. Om 17.00 start het gesprek van de raadsleden met de experts op dit thema in het hoofdkwartier van GA2030, Stadsring 170 (in Amicitia). Ook hierbij bent u van harte welkom.


---- --