Gemeente Eemsmond


Nieuwe bomen op de Blink in Uithuizen
woensdag 21 november 2007

Vanaf maandag 26 november worden acht nieuwe
bomen van zeven à acht meter hoog op de Blink geplaatst. Hiermee krijgt het hart van Uithuizen een groenere uitstraling. Het werk neemt ongeveer drie dagen in beslag. Bijna twee maanden geleden is de nieuwe Blink al feestelijk geopend. Omdat het juiste plantseizoen is begonnen, worden de bomen, acht veldesdoorns, nu geplant. Ze worden met behulp van een vrachtwagen en een kraan op de Blink getakeld.

De gemeente Eemsmond heeft voor de veldesdoorn gekozen omdat het een goedgroeiende, middelgrote boom is. Op het moment dat de bomen geplaatst worden, zijn ze negen tot twaalf jaar oud. De maximale hoogte van de bomen is acht meter. De bomen worden nu op de Blink geplaatst, omdat ze alleen geplant kunnen worden in de periode van november tot en met maart. Het blad is dan van de bomen, en de boom is dan in rust. Hierdoor is de kans dat de boom de verplanting goed doorstaat groter.

Het planten van de bomen
Het plaatsen van de bomen is een hele klus. Allereerst moet een klein gedeelte van de bestrating verwijderd worden, zodat er gaten gegraven kunnen worden. Eerder dit jaar zijn er al betonnen plantvakken onder de Blink aangebracht. De bomen worden met behulp van een kraan in deze plantvakken getakeld en geplant. Daarna worden de boomroosters en
-korven om de bomen aangebracht. De boomroosters zorgen ervoor dat er voldoende zuurstof en water bij de wortels kan komen. De boomkorven moeten de stam van de boom beschermen. Onder elke boom worden twee lichtspots geplaatst.