Rijksuniversiteit Groningen

113 - Reactiesnelsheid kenmerk voor overtraindheid topsporters

Datum: 9 november 2007

De sportwereld professionaliseert en specialiseert in hoog tempo. Voor techniek, trainingsschema's en psychologische begeleiding van sporters is veel aandacht. Ook zijn steeds meer sporters zich bewust van het gevaar van overtraindheid. De vraag is alleen: hoe herken je overtraindheid? UMCG-onderzoeker Esther Nederhof ontdekte dat reactiesnelheid wellicht een bruikbare indicator is. Zij promoveert op 26 november 2007 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Om de top te halen, moeten sporters keihard werken. Daarbij moeten ze voortdurend op het randje balanceren. Als ze te weinig trainen, raken ze achter op hun tegenstanders. Maar te veel trainen is minstens even gevaarlijk. Dit kan leiden tot een verminderd prestatievermogen, voortdurende vermoeidheid, een veranderd eet- en/of slaappatroon en concentratieproblemen. Het kan jaren kosten om van een overtrainingssyndroom (OTS) te herstellen. OTS kan dus het einde van een (top)sportcarrière betekenen. Bekende sporters die kampten met overtraindheid, zijn Michaela Krajicek, Mark Tuitert en Nikos Machlas.

Moeilijk te herkennen

Al twintig jaar wordt er onderzoek gedaan naar het overtrainingssyndroom. Totnogtoe is het echter moeilijk tijdig te herkennen, waardoor veel sporters het probleem te laat inzien. Bewegingswetenschapper Ester Nederhof zet een nieuwe stap in het onderzoek naar OTS. Reactiesnelheid is wellicht een bruikbare indicator voor de aandoening, zo laat zij zien.

Afnemende reactiesnelheid

Nederhof verrichtte literatuuronderzoek en voerde experimenten en observationeel onderzoek uit met sporters. Gedurende een lange periode testte ze het reactievermogen van roeiers. Nederhof onderzocht het reactievermogen van midden- en langeafstandslopers na een acute inspanning en van wielrenners na een trainingskamp. Bovendien testte ze de reactiesnelheid van enkele overtrainde schaatsters. De reactiesnelheid werd getest met de finger pre-cuing task en de determination test. Bij deze moeilijke reactietijdtaken, uitgevoerd op een computer, moesten de sporters reageren op zowel visuele als auditieve stimuli.

Eenvoudig te testen

De resultaten van de verschillende studies lieten zien dat reactiesnelheid afneemt, wanneer sporters in een vroeg stadium van overbelasting komen. Sporters worden dus trager, naarmate ze overbelast raken. Alhoewel de uitkomsten van het onderzoek overtuigend waren, moet er nader onderzoek worden uitgevoerd, voordat reactiesnelheid in de praktijk gebruikt kan worden om OTS te signaleren. De bevindingen uit dit onderzoek zijn onder andere hoopgevend, omdat reactiesnelheid van sporters op eenvoudige wijze getest kan worden. In de toekomst kan overtraindheid van sporters dus wellicht op zeer eenvoudige wijze voorkomen worden.

Curriculum Vitae

Esther Nederhof (Delft, 1977) studeerde bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en volgde de Europese Master in Sportpsychologie. Ze verrichtte haar promotieonderzoek binnen het Universitair Centrum voor Sport, Bewegen en Gezondheid en de afdeling Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Nederhof is thans onderzoeker aan de afdeling Menselijke Fysiologie en Sportgeneeskunde van de Vrije Universiteit in Brussel. De titel van haar proefschrift: 'Psychomotor speed as a marker for overtraining in athletes'.

Noot voor de pers

Nadere informatie: Esther Nederhof, telefoon: +32 26422222, e-mail: e.nederhof@rug.nl

Het TV programma Adams Appel maakte een uitzending over haar onderzoek dat te zien is op internet: > zie uitzending