Provincie Groningen

Naar een nieuw sociaal beleid 30 oktober 2007

Wilt u meedenken en meepraten over het sociale beleid van provincie Groningen? Over welke kant het op zou moeten in onze maatschappij? Kom dan op 26 november naar het sociale debat in de Euroborg! Dan discussiëren Groningers met elkaar, onder leiding van Hanneke Kappen, over de thema's jeugd, sport en bewegen, meedoen en leefbaarheid en kwetsbare groepen. De provincie gebruikt de informatie die deze dag oplevert, om het sociale beleid van de komende jaren verder vorm te geven.

Voorlopig programma
9.30 uur Ontvangst met koffie en thee
10.00 uur Welkomstwoord dagvoorzitter Hanneke Kappen 10.10 uur Inleiding gedeputeerde Ineke Mulder
10.20 uur In groepen de sociale thema's bespreken 12.00 uur Lunch
13.00 uur Slotdebat
14.30 uur Afsluiting door gedeputeerde Ineke Mulder, aansluitend einde programma

Wilt u meedoen aan dit debat? Stuur dan een e-mail naar: k.kregel@provinciegroningen.nl, met daarin uw naam, adres en telefoonnummer, onder vermelding van 'slotdebat' of bel de afdeling Cultuur en Welzijn van de provincie Groningen, tel: 050 - 316 4961.

Bent u niet in de gelegenheid deze dag bij te wonen, maar wilt u toch uw mening kwijt? Dan kunt u vanaf dinsdag 6 november terecht op www.zegerwatvan.nl.

Sociaal beleid?
Sociaal is een ander woord voor maatschappelijk. De maatschappij is de omgeving waarin wij leven. Het sociale beleid heeft invloed op onze leefomgeving en probeert de omstandigheden hierin voor iedereen zo prettig en leefbaar mogelijk te maken. Met andere woorden het sociaal beleid werkt aan een Groningen waarin iedereen zich goed voelt!

Belangrijke sociale thema's zijn:
* Wonen & Werken

* Veiligheid

* Onderwijs

* Jeugd

* Maatschappelijke participatie

* Sport

* Gezondheid

* Zorg

Meer informatie over de sociale thema's

Meedoen
Een levendige provincie houdt in dat mensen meedoen in de samenleving. Dit kan bijvoorbeeld door actief te zijn in het verenigingsleven, vrijwilligerswerk te doen of je in te zetten voor maatschappelijke organisaties. Hiermee ontstaan netwerken, worden talenten ontplooit en ontstaan er actieve mensen.

Deze actieve mensen zijn in de toekomst nodig om de provincie een leefbare samenleving te houden, door mantelzorg bijvoorbeeld. Dat deze inzet nodig is zorgt ook voor kansen. Meer betrokkenheid bij de samenleving en vooral meer mogelijkheden om mensen aan het werk te krijgen.

Kwetsbare groepen
De samenstelling van de mensen inde provincie verandert. In de dorpen en ommelanden wonen naar verhouding steeds meer oudere mensen. De hoeveelheid mensen die speciale aandacht verdienen neemt toe en het totaal aantal inwoners in de provincie neemt af. Zomaar enkele ontwikkelingen die in de provincie Groningen in de toekomst gaan spelen.

De provincie moet met haar plannen rekening houden met deze ontwikkelingen. Alle mensen hebben recht op dezelfde voorzieningen dus ook mensen die speciale aandacht nodig hebben. Daarom probeert de provincie met slimme plannen ervoor te zorgen dat mensen zelfredzaam blijven zodat ze kunnen leven waar ze zich goed voelen. De toepassing van ICT gaat hierbij een grote rol spelen.

Bewegen en gezondheid
De provincie Groningen draagt graag bij aan de gezondheid van haar inwoners. Het uitgangspunt hierbij is dat alle mensen gelijke mogelijkheden om te bewegen. Daarom biedt de provincie financiële steun aan verschillende goede initiatieven. Maar wij zijn nog wel nieuwsgierig hoe u over bepaalde onderwerpen denkt.

Jeugd
In de toekomst van de provincie spelen de jongeren van nu een belangrijke rol. Daarom wil de provincie vol inzetten op het ontwikkelen van de talenten van de jongeren in de provincie. Eén van de belangrijkste maatregelen hierbij is ervoor te zorgen dat iedere jongere die de school verlaat een startkwalificatie heeft waarmee ze aan het werk kunnen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen later een gelijke kans heeft op een succesvol leven.

30 oktober 2007