Ingezonden persbericht


Politie Hollands Midden

Politie treedt op tijdens demonstratie scholieren

Politie Hollands Midden heeft maandag 26 november in haar regio in totaal 26 personen aangehouden tijdens demonstraties van scholieren. De politie heeft met (wijk)agenten, politiebikers, motorrijders toegezien op een rustig verloop van de demonstraties. Alleen in Leiden werden er leden van de Mobiele Eenheid in kleine groepjes ingezet waarbij er uitsluitend deëscalerend werd opgetreden.

In Leiden werden 16 verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging, mishandeling en belediging. Omstreeks 11.45 uur werden ramen van het Stadhuis ingegooid. Rond het stadhuis liepen op dat moment zo'n 500 personen. De politie heeft met een aantal eenheden de groep uit elkaar gehaald. Enige tijd later heeft de Mobiele Eenheid zich tussen de menigte begeven en de groepen al pratend uit elkaar gedreven om de rust te behouden. Ook werd de net gerestaureerde leuning van de Korenbrug beschadigd. De schade is fors.

Ongeveer 350 leerlingen van Alphense scholen trokken omstreeks 09.00 uur naar het Stadhuis in Alphen aan den Rijn. Rond 12.00 uur was de groep gegroeid naar 1500 tot 2000 personen. Evenals elders in de regio werd er met eieren en brood/lunchpakketten gegooid. Een groep van ongeveer 1000 leerlingen toog rond 10.00 uur naar verschillende scholen om medestanders te krijgen. Er werden in Alphen aan den Rijn 4 aanhoudingen verricht voor het afsteken van vuurwerk en baldadigheid. Er werd met flessen gegooid en er is een lijnbus beschadigd.

In Gouda werden 6 personen aangehouden voor vernielingen en baldadigheid. Leerlingen liepen tegen het verkeer in en pleegden vernielingen. Op de Markt werden er ook vernielingen aangebracht. De groep actievoerende scholieren bestond uit ongeveer 200 jongeren.

Inzet van politie
De politie heeft met de acties rekening gehouden en was voorbereid op grote groepen jeugd verdeeld over de regio. De ME stond paraat en was inzetbaar en is uiteindelijk alleen in Leiden actief ingezet. De afdeling teleservice van de politie (0900-8844) werd regelmatig gebeld met telefoontjes van omwonenden en passanten die last hadden van herrie en soms ook werden bekogeld met eieren.

Gaandeweg de dag werd duidelijk dat de acties steeds minder van doen hadden met het scholierenprotest, gelet op het feit dat het gedrag van de jongeren steeds grimmiger werd. Daarbij leken ook anderen dan scholieren zich in de groepen te mengen.