TROS

Hilversum, 26-11-2007

Eenergielabel huizen valt bij eerste test door de mand

Het TROS-consumentenprogramma RADAR liet de afgelopen weken drie gecertificeerde adviseurs hetzelfde huis voorzien van een energieadvies. Per 1 januari 2008 zal elk huis bij verkoop, en dat ouder is dan 10 jaar en geen monument is, een energielabel moeten hebben (een label van A t/m G, vergelijkbaar met de labels van koelkasten en wasmachines).

Het huis kreeg van de verschillende adviseurs drie totaal verschillende 'energie prestatie certificaten'. Waar het huis volgens de ene adviseur nog in de groene zone valt met een C, is het volgens de volgende een middenmoter (oranje) met een E, en de laatste adviseur oordeelt dat het huis zeer energie onzuinig is met de laagst mogelijke score, een G.

Opmerkelijk is dat de drie adviseurs alle drie andere methodes, andere prijzen en andere uitkomsten hebben. Ook op keiharde punten, zoals het totale gebruiksoppervlak van de woning, liepen de metingen ver uiteen. Waar de één 57 vierkante meter meette, vond een ander 104 vierkante meter, bijna twee keer zoveel.

Jaarlijks wisselen in Nederland 420.000 huizen van eigenaar. Op dit moment zijn er via de website van VROM slechts 60 gecertificeerde adviseurs beschikbaar. In de studio reageren Diederik Samson van de PvdA en Jaap Hogeling, directeur van het KBI/ISSO, de organisatie die verantwoordelijk is voor de certificering.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg

Meer informatie via de website: www.trosradar.nl

Televisie
RADAR
Uitzending maandag 26 november
Nederland 1 - 20.30 uur




TROS