Rechtbank Alkmaar


Werkstraf voor jeugdige vandalen

De Rechtbank Alkmaar heeft op 20,22 en 23 november de zaken behandeld van zestien minderjarige jongeren. Zij werden verdacht van het plegen van vernielingen op eerste kerstdag 2006 en oudejaarsavond van datzelfde jaar in de Alkmaarse wijk Overdie.

Het gaat om negen verschillende zaken. Twee zaken gebeurden op eerste kerstdag, hier ging het om vernieling van de entree van een flatgebouw aan de Melis Stokelaan. Ook werden de ramen van een rijdende Connexxion bus ingegooid. Diezelfde feiten werden herhaald op oudejaarsavond. Verder werden op die avond meerdere bushokjes en een telefooncel vernield. Een geparkeerde auto werd in brand gestoken. Aan de eigenaar van de auto is een schadevergoeding van EUR 135,00 toegewezen. Andere vorderingen van de gedupeerden waren te ingewikkeld om te beoordelen in deze strafzaken. Zij kunnen hun schade wel proberen te verhalen in een civiele procedure.

Dertien jongeren kregen werkstraffen opgelegd variërend van 30 uur tot 100 uur werkstraf waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren met als bijzondere voorwaarde dat zij zich moeten houden aan de aanwijzingen van Bureau jeugdzorg. Eén verdachte is vrijgesproken voor alle ten laste gelegde feiten. Twee zaken zijn aangehouden, één omdat de advocaat nog niet in de gelegenheid was geweest de zaak met de verdachte voor te bereiden. De tweede zaak is aangehouden voor onbepaalde tijd om de verbalisanten te horen die de verdachte destijds thuis hebben aangehouden.

Bron: Rechtbank Alkmaar
Datum actualiteit: 26 november 2007 Naar boven