UNIFEM en goodwill ambassadeur Nicole Kidman lanceren internetcampagne om geweld tegen vrouwen te beëindigen

26/11/2007 17:06



PR Newswire



NEW YORK, November 26 /PRNewswire/ --
Verenigde Naties -- Het Ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties voor vrouwen, de UNIFEM, haar goodwill ambassadeur Nicole Kidman en een groot aantal partners, lanceerden vandaag een internetcampagne om het geweld tegen vrouwen te beëindigen. Onder de titel "Zeg Nee Tegen Geweld Tegen Vrouwen" nodigt de campagne mensen uit om hun namen toe te voegen aan een "virtueel" boek op een website, dat speciaal voor dit doel in het leven is geroepen: www.saynotoviolence.org. De campagne richt zich tot honderdduizenden - zelfs miljoenen - mensen over de hele wereld om mee te doen en een duidelijke boodschap naar de besluitmakers te sturen om de beëindiging van geweld tegen vrouwen hoog op de internationale agenda te plaatsen.

"Geweld tegen vrouwen is een ongehoorde schending van de rechten van de mens", zei UNIFEM goodwill ambassadeur Nicole Kidman. "Maar, het is niet onoverkomelijk. We kunnen hier een eind aan maken. Hoe meer namen we verzamelen, hoe sterker we staan om het beëindigen van geweld tegen vrouwen een topprioriteit te maken van regeringen over de hele wereld. Daarom heb ik als eerste mijn naam gezet."

Volgens de statistieken zijn één op de drie vrouwen tijdens hun leven slachtoffer van geweld. Maar al te vaak blijven de daders ongestraft en is er onvoldoende steun voor de slachtoffers. UNIFEM is al sinds lange tijd pleitbezorger voor noodzakelijke actie en voor meervoudige manifestaties over op geslacht gebaseerd geweld - of het nou huiselijk geweld is, vrouwensmokkel of systematische verkrachting in oorlogsgebieden. Het blijft een niet-aflatend gevecht, een moeilijk gevecht, omdat angst en schaamte er veel vrouwen van weerhoudt om zich uit te spreken.

Joanne Sandler, uitvoerend directeur van UNIFEM, zei: "De noodzaak om ons teweer te stellen tegen geweld tegen vrouwen wordt alleen maar groter. Ten minste 89 landen, bijvoorbeeld, hebben tegenwoordig wetgeving tegen huiselijk geweld. Maar de toepassing van deze wetten gebeurt vaak onvoldoende vanwege een gebrek aan politieke wil, capaciteit en middelen. Zo lang als het geweld voortduurt en vrouwen degenen die misbruik van hen maken niet durven te beschuldigen, is het noodzakelijk dat deze kwestie in het publieke debat meer prominent wordt."

De internetcampagne van UNIFEM geeft veel informatie over geweld tegen vrouwen en toont manieren waarop men mee kan doen aan de campagne en die kan ondersteunen. Omdat de geldmiddelen om deze kwestie aan te kaarten schaars zijn, legt het ook nadruk op het fonds van de VN ter Beëindiging Van Geweld Tegen Vrouwen, via welke initiatieven in ontwikkelingslanden de noodzakelijke steun is gegeven om de toepassing van de wetten en de beïnvloeding van de politiek te bevorderen.

Belangrijke maatschappelijke organisaties, die miljoenen leden hebben, zoals World YWCA, Zonta International en de White Ribbon Campagne, alsmede ondernemingen als Avon en VN partners als de UNICEF, doen mee aan de campagne.

De campagne loopt door tot aan de Internationale Vrouwendag op 8 maart 2008. De campagne is pro Deo opgezet door het in Londen gevestigde reclamebureau Leo Burnett, met pro Deo steun van bedrijven als arc, sky, vividas, tsunami, ITN source, MPC, en wave.

Website: http://www.unifem.org
http://www.saynotoviolence.org

Nanette Braun, +1-212-906-6829, nanette.braun@unifem.org, of Letitia Anderson, +1-212-906-6506, letitia.anderson@unifem.org, beiden van UNIFEM