Partij van de Arbeid

PvdA: WAOers belonen als ze willen gaan werken

26-11-2007 03:56

Dankzij een initiatief van de PvdA Tweede-Kamerlid Kamerlid Ton Heerts gaat het kabinet het voor WAOers aantrekkelijker maken om weer te gaan werken. Ook zal het kabinet op voorspraak van de PvdA mensen beter informeren over de financiële effecten van werkhervatting.

Herkeuring pas na vijf jaar
Voor WAOers die zijn geboren vóór 1 juli 1959 geldt dat zij zijn vrijgesteld van herbeoordelingen. In de praktijk moeten zij nu alleen een herbeoordeling ondergaan, wanneer ze besluiten om weer te gaan werken. Zij lopen dan direct het risico om hun WAO-rechten te verspelen. Niet werken is daardoor vaak aantrekkelijker dan wel werken. In april pleitte de PvdA daarom al voor een aantal aanpassingen in de WAO. Minister Donner heeft inmiddels aangegeven dat hij ze wil overnemen.

Deze aanpassing houdt in dat wie gaat werken, pas na vijf jaar een herbeoordeling hoeft te ondergaan. Na vijf jaar mag verwacht worden dat sprake is van stabiele werkhervatting.

Deze maatregel is vooral van belang voor de 400 duizend mensen die zijn vrijgesteld van herbeoordelingen. Tot op heden lopen zij dus grote inkomensrisicos wanneer zij een kleine of grote baan accepteren. Het kabinet komt in het voorjaar met een wetsvoorstel om hier verandering in aan te brengen.

Heerts is blij met de verbeteringen: Natuurlijk hebben de meeste WAOers zoveel beperkingen dat ze niet aan de slag kunnen gaan. Maar tegelijkertijd zijn er enkele tienduizenden mensen die wel een aantal uur per week zouden kunnen werken, maar dat niet durven, omdat ze dan hun WAO-uitkering op het spel zetten. Hen willen we niet straffen, maar verleiden. Het is verstandig van minister Donner dat hij ons initiatief heeft overgenomen.

Betere informatie
Ook zal het kabinet op voorspraak van de PvdA meer informatie geven over de financiële effecten van werkhervatting. Nu is het voor veel WAOers nog volstrekt onduidelijk hoeveel hun inkomen verandert wanneer zij hun werk hervatten. Het UWV zal de betrokkenen gericht informatie geven over de financiële effecten van werkhervatting. In de eerste vijf jaar zal sprake zijn van inkomensverrekening. Wie gaat werken, zal er daardoor in inkomen op vooruit gaan. Voorheen was daar niet altijd sprake van.