Gezondheidszorg brandveiliger door integrale aanpak
26/11/2007 16:05
AT Osborne B.V.
Om zorginstellingen brandveiliger te maken is een integrale aanpak noodzakelijk. Dat was de centrale boodschap van het symposium 'Zorgen voor brandveiligheid' dat op 22 november jongstleden door AT Osborne werd georganiseerd. Het symposium is een reactie op de verschillende branden die het afgelopen jaar in de Nederlandse zorginstellingen hebben plaatsgevonden. De belangstelling voor het symposium was groot. Directeuren huisvesting en facilitair managers van zorginstellingen, architecten en vertegenwoordigers van de brandweer, Inspectie voor de Volksgezondheid en de ministeries van Binnenlandse zaken en VWS waren bijeen om te luisteren naar en te discussiëren met een zestal interessante sprekers. Door haar beeldende wijze van vertellen, liet mevrouw De Vetter, crisiscoördinator van het Erasmus MC, de aanwezigen meebeleven wat er allemaal gebeurt als er brand uitbreekt. De heer A. Bode van het College bouw zorginstellingen lichtte toe hoe het college bijdraagt aan het bevorderen van de brandveiligheid. De heer Van Setten van het Landelijk Netwerk Brandpreventie benadrukte het belang van een integrale aanpak. Voor de heer De Mol, zelf medisch specialist in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, is ook de medisch specialist een cruciale schakel bij het bevorderen van de brandveiligheid. De heer Zaaijer van het IbMZ benadrukte de bestuurlijke verantwoordelijkheid. Door de heer Kriek van AT Osborne zijn de ontwerpers, bouwers, toezichthouders en gebruikers opgeroepen om de handen ineen te slaan voor het realiseren van een brandveilige zorginstelling. Allemaal overtuigd van het feit dat brandveiligheid in de zorg serieuze aandacht verdient.
De bestuurder van een zorginstelling is uiteindelijk formeel verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de cliënt of patiënt die aan zijn zorg is toevertrouwd. Dat betekent echter niet dat anderen, die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor de totstandkoming van het gebouw of de toezichthouders, geen eigen verantwoordelijkheid hebben. Zelfs de arts heeft een eigen verantwoordelijkheid voor een brandveilige werkplek waar de patiënt wordt behandeld.
Omdat alle partijen vanuit hun eigen deskundigheid kunnen en moeten bijdragen aan het bevorderen van de brandveiligheid, is een integrale aanpak noodzakelijk. Integraal vanaf de totstandkoming van het gebouw tot en met de ingebruikname en het onderhoud daarvan. Het bevorderen van brandveiligheid is een continu proces. Partijen moeten bij de integrale aanpak weten wat ze van elkaar kunnen verwachten en hoe ze elkaar kunnen versterken bij het bereiken van die gezamenlijke doelstelling: het bevorderen van de brandveiligheid in de Nederlandse zorginstellingen. Financiële, politieke en esthetische belangen zullen daarbij in een ander perspectief moeten worden geplaatst. Het perspectief van de integrale verantwoordelijkheid. Alleen zo kunnen de noodzakelijke verbeteringen worden gerealiseerd en wordt meer schade voorkomen.