Antillenhuis


Curaçaose rolmodellen worden wereldwijd zichtbaar



In 2008 zal een interessant mediaproject dat in 2008 worden gelanceerd, waarbij de 100 meest inspirerende Curaçaoënaars gekozen zullen worden. Het beoogde effect is dat door het lezen en beoordelen van de vele succesverhalen van uiteenlopende rolmodellen, jongeren hun eigen talenten zullen leren te ontdekken en te ontwikkelen.

Alle succesvolle gemeenschappen in de wereld hebben -al dan niet bewust- een rijpingsproces ondergaan waarbij vanuit een sterke mentaliteit met een goed functionerende overheid, een gezonde financieel-economische infrastructuur in een positieve sociale omgeving werd ontwikkeld. Momenteel staat de gemeenschap van Curaçao op het punt op eigen benen te gaan staan. De Antillen zal ontmanteld worden en Curaçao wordt dan een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Wil het nieuwe Land Curaçao een gezonde start maken en succesvol worden, moeten volgens initiatiefneemster Mavis Albertina niet alleen de financiën worden gesaneerd, maar moet er ook een omslag in de Curaçaose mentaliteit plaatsvinden. Dan pas kan onze gemeenschap goed het proces van `op eigen benen' met succes inzetten. Het volk zal meer op haar eigen kracht moeten vertrouwen om afhankelijkheid van steun door anderen te kunnen afbouwen. Een teveel aan drop-outs, (jeugd)werkloosheid, (jeugd)criminaliteit, armoede en onrust op Curaçao, zal het proces bemoeilijken en dit is niet wenselijk. Er moet dus NU worden geïnvesteerd in de sociale omgeving van onze eigen gemeenschap.

De stichting Fudsek, met als trekker Mavis Albertina wil een essentiële bijdrage leveren aan dit ontwikkelproces. In Januari 2008 gaat daarom wereldwijd het project "Inspirerend Curaçao Top 100" van start. Er zijn veel succesvolle Curaçaoënaars over de hele wereld, maar helaas weet niet iedereen wie zij zijn, waar zij voor staan en hoe zij succes hebben bereikt. Hun talenten, gedrag en imago kunnen anderen aanspreken en aanzetten tot verandering naar hun voorbeeld. Het gaat hier nadrukkelijk niet om persoonsverheerlijking of het belonen van geleverde prestaties, maar om zichtbaar te maken hoe zij succes hebben bereikt, waardoor dit andere Curaçaoënaars kan inspireren, motiveren en zelfs activeren. De bedoeling is dat iedere persoon een eigen kandidaat nomineert of een stem uitbrengt op één kandidaat. De verhalen van de 100 meest inspirerende Curaçaoënaars zullen in een speciale editie (collector's item) worden gebundeld.

Dit project heeft als doel de benodigde landsgevoel, gevoel van eigenwaarde en mentaliteitsversterking om vooral de Curaçaose jeugd te stimuleren om uit de succesverhalen van vele Curaçaoënaars inspiratie te putten.

Het effect is om uiteindelijk vele sociale problemen om te zetten in benutte kansen. Tevens zal dit project ertoe leiden dat burgers, politici en bedrijven in het Koninkrijk een positiever beeld krijgen, door ze kennis te laten maken met de vele voorbeeldige Curaçaoënaars die we hebben. Een positief imago geeft ons volk meer zelfvertrouwen en heeft een positief effect op de publieke opinie in het Koninkrijk.

Mw. Mavis Albertina was onlangs op het Antillenhuis waar zij een uitleg gaf van het project aan de heer Paul Comenencia, de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen.