Gemeente Dordrecht


Project Crabbehof wint Movisie Diversiteitsprijs 2007


26-11-2007

Crabbehof `Fascinerend wat een wijk gezamenlijk voor elkaar kan krijgen'. Zo kwalificeert de jury het project Crabbehof dopt zijn eigen boontjes uit Dordrecht.

Vanmiddag neemt dit project tijdens het debat Meetellen en Meedoen de MOVISIE Diverstiteitsprijs 2007 in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Cees van Eijk, wethouder in Utrecht. Het project Crabbehof werd gekozen uit 38 inzendingen. De aanmoedigingsprijs gaat naar het Amsterdamse project Couscousmaaltijden voor homomoslims.

Winnaar

In de wijk Crabbehof wonen mensen uit 65 verschillende landen. Het project Crabbehof dopt zijn eigen boontjes stimuleert wijkbewoners om kleinschalige buurtprojecten te ontwikkelen die bijdragen aan de leefbaarheid, de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van bewoners. Alle activiteiten zijn bovendien milieuvriendelijk. Het resultaat is onder meer een fietswerkplaats, hergebruik van kleding, een buurtterras, een voedselbank, goedkope maaltijden en een buurtmoestuin. Het project is een initiatief van Stichting Aarde die met projecten regionalisering en zelfvoorziening wil stimuleren. Het project is uitgevoerd in samenwerking met diverse lokale partijen. Het juryrapport over dit project:

`Het is fascinerend wat een wijk gezamenlijk voor elkaar kan krijgen als de voorwaarden gecreëerd worden. Het project helpt niet alleen wijkbewoners die het moeilijk hebben, maar ondersteunt ook de ecologische en economische duurzaamheid en de zelfredzaamheid van alle bewoners van Crabbehof.'

Aanmoedigingsprijs

De aanmoedigingsprijs gaat naar stichting Nafar uit Amsterdam, een zelforganisatie voor Noord-Afrikaanse jongeren met homoseksuele gevoelens. Homomoslims ontmoeten elkaar tijdens couscousmaaltijden. Doel is het bespreekbaar maken van homoseksualiteit onder moslims. De jury noemt dit initiatief `aansprekend' en `een project met lef'.

Diversiteitsprijs

Het is dit jaar voor het eerst dat MOVISIE de Diversiteitsprijs uitreikt. Er zijn 38 inzending. De prijs bekroont een project dat invulling geeft aan diversiteit op lokaal niveau. Het gaat daarbij om diversiteit in brede zin, zoals etniciteit, sekse, leeftijd, sociale klasse, gezondheid of seksuele voorkeur. Doel van de Diversiteitsprijs is het verzamelen van good practices die de meerwaarde en kracht van diversiteit zichtbaar maken.

Lees hier het volledige juryrapport. Zie het origineel