Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 26 november 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk RWS/SDG/NW2007/1884/57954 70 4540 20 80 Onderwerp
kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van de leden Van Dijken en Roefs over hinder voor gehandicapten bij het vervangend vervoer bij de afsluiting van de Hollandse Brug.

1. Bent u op de hoogte van het feit dat er klachten zijn binnengekomen bij het departement van Verkeer en Waterstaat over de ernstige hinder die gehandicapten ervaren bij het vervangend vervoer in verband met de tijdelijke afsluiting van de Hollandse brug voor langzaam verkeer?


1. Rijkswaterstaat heeft van één persoon een klacht ontvangen.


2. Hebt u rekening gehouden bij de inzet van het vervangend vervoer (in de vorm van een veerpont en in voorkomende gevallen ook gratis taxi's) met de mensen die voor vervoer afhankelijk zijn van een elektrische rolstoelen of andere, grotere invalidenvervoermiddelen? Zo ja, op welke wijze?


2. Ja. Op de veerpont is een extra begeleider aanwezig die ondersteuning biedt bij een veilig transport van de voertuigen, waaronder elektrische rolstoelen en andere grotere invalidenvoertuigen. Tijdens de nachtelijke uren wordt er voor het vervoer gebruik gemaakt van een rolstoelbus, die is omgebouwd voor het vervoer van rolstoelen en voldoet aan de code Veilig Vervoer Rolstoelen (Code VVR) en officieel is gekeurd door de RDW. Voor de grotere voertuigen (zogenaamde 45 km/u voertuigen) wordt een speciale autotransporter (aanhangwagen) ingezet. De personen zelf nemen tijdens het Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

RWS/SDG/NW2007/1884/57954

vervoer plaats in de taxibus, die de aanhangwagen trekt. Tevens heeft het taxibedrijf een aanvullende transportverzekering afgesloten, zodat voertuigen tijdens het transport gedekt zijn tegen eventuele schade. Personen die 's nachts gebruik willen maken van het transport, kunnen hiervoor telefonisch een tijd afspreken met het taxibedrijf.


3. Zijn er taxibedrijven ingezet die gespecialiseerd zijn in invalidenvervoer? Wordt met name de mogelijkheid geboden ook rolstoelen en andere vervoermiddelen voor invaliden te vervoeren, Zo neen, waarom niet?

3. Ja, Het taxibedrijf is gecertificeerd voor het transport van invaliden. Het taxibedrijf is in het bezit van het taxikeurmerk (TX ­keurmerk).


4. Is thans gegarandeerd dat gehandicapten op een gelijke wijze gebruik kunnen maken van het vervangend vervoer bij de verbinding tussen Almere en Amsterdam?

4. Ja.


5. Is het landelijk beleid om bij dergelijke tijdelijke infrastructurele maatregelen zo veel mogelijk aan de belangen van mensen met een functiebeperking tegemoet te komen? Zo ja, waaruit blijkt dat? Zo neen, waarom niet?

5. Ja. Bij tijdelijke infrastructurele maatregelen, waaronder het inzetten van alternatief vervoer bij onderhoudswerkzaamheden aan wegen en bruggen is sprake van maatwerkoplossingen. Het is vanzelfsprekend dat Rijkswaterstaat hierbij ook rekening houdt met de belangen van de mensen met een functiebeperking. De maatwerkoplossing waarvoor is gekozen bij de Hollandse Brug is daar in mijn ogen een goed voorbeeld van.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings

---