Socialistische Partij
Handelsverdragen lijken op verkapte herkolonisatie ontwikkelingslanden
26-11-2007 * SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft de regering gevraagd een halt toe te roepen aan de vrijhandelsverdragen die de Europese Unie per 31 december wil sluiten met haar voormalige koloniën. Die verdragen zijn verwoestend voor de economieën van deze landen, aldus Irrgang.
Ewout IrrgangDe vrijhandelsverdragen, ook wel Economic Partnership Agreements (EPA) genoemd, moeten een oud systeem van handelsafspraken tussen de EU en landen in Afrika, de Caraïben en de Pacific vervangen. Dit oude stelsel gaf voormalige koloniën een gunstige toegang tot de Europese markt en zo de mogelijkheid hun exportsector van de grond te krijgen en hun economieën op te bouwen. De EU zet de zogenoemde ACP-landen nu onder druk hun markten voor minimaal 94 procent te liberaliseren. Dit blijkt onder andere uit een brief van de Jamaicaanse minister van Handel.
Zeer waarschijnlijk zal dit grote gevolgen hebben voor de economie, de werkgelegenheid, de voedselzekerheid en de overheidsinkomsten in deze regio's. Zo heeft Haïti, het straatarme buurland van Jamaica, onder druk van het IMF en de Wereldbank zijn grenzen al geopend met als gevolg de verwoesting van de complete rijstsector in het land door goedkope en gesubsidieerde rijst uit de Verenigde Staten. Ook de EU verleent haar lidstaten nog steeds veel landbouw- en exportsubsidies. Door de nieuwe vrijhandelsverdragen verdwijnen de importheffingen in de ACP-landen volledig en kan de EU hier ook gemakkelijk producten dumpen.
Tot voor kort werd steeds gesteld dat de ACP-landen hun markten voor 80 procent en niet voor 100 procent hoefden te openen. Maar door de tijdsdruk kan de Europese Commissie steeds extremere eisen stellen. Irrgang: "Tachtig procent liberalisering was al absurd veel, maar nu blijkt dus dat de Europese Commissie er nog een schepje bovenop doet. Dit heeft veel weg van een ordinaire herkolonisatie." Het SP-Kamerlid eist dat minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken alles op alles zetten om dit te voorkomen.