Time : 12:07:58
Date : 26 November 2007
Sender Name: essenscia

Vlaamse industrie haalt nu al Kyoto-doelstelling

Brussel, 26 november 2007

De uitstoot van broeikasgassen daalde in 2006 in Vlaanderen voor het eerst onder het referentieniveau van 1990. Terwijl in de gebouwen en de transportsector de uitstoot bleef toenemen, lieten de bedrijven (zowel in de elektriciteitsproductie als in de industrie en de landbouw) een duidelijke daling optekenen.

Mede dankzij de aanpak via convenanten (benchmarkingconvenant voor de grote bedrijven, auditconvenant voor de middelgrote), die de ondernemingen aanspoort om energie-efficiënt te werken, kon de Vlaamse industrie tussen 1990 en 2006 een daling van haar uitstoot van broeikasgassen realiseren met 9%. Zo brengt daarmee haar uitstoot nu al onder de doelstelling van 5,2% voor 2012 voor het geheel van het Vlaamse gewest. Indien geen rekening wordt gehouden met de bijkomende uitstoot gerealiseerd door nieuwe elektriciteitsproductie op de sites van de bedrijven (warmtekrachtkoppelinginstallaties), die zowel de energie-efficiëntie als de uitstoot van broeikasgassen ten goede komt, daalt de uitstoot van de industrie zelfs met ruim 18%.

De Vlaamse industrie toont daarmee aan haar bijdrage in de Vlaamse en Belgische Kyoto-doelstellingen ruimschoots te halen. Ze is vastbesloten haar verbintenissen in het kader van de convenanten verder na te komen en zo haar specifieke energieverbruik en haar uitstoot van broeikasgassen verder terug te dringen. Ze roept de overheid er toe op om ook haar convenantverbintenissen na te komen:


- door zo snel mogelijk een allocatieplan in het kader van de emissierechtenhandel te publiceren voor de periode 2008-2012;


- door in dat plan haar verbintenissen in het kader van de convenanten na te komen en in voldoende ruimte te voorzien voor nieuwe investeringen in energie-efficiënte productie-installaties;


- door nieuwe lasten en heffingen op energieverbruik en uitstoot van broeikasgassen te vermijden en zo in het algemeen een gunstig investeringsklimaat voor de industrie te creëren.

Overigens blijkt uit een studie van het Planbureau dat België de nieuwe Europese doelstellingen voor 2012-2020/2030 onmogelijk kan halen indien de sluiting van de kerncentrales wordt gehandhaafd. Essenscia pleit dan ook voor een nieuw breed maatschappelijk debat over dit thema. Om de uitstoot van broeikasgassen verder terug te dringen en zo de opwarming van de aarde tegen te gaan, hebben we nood aan het gebruik van alle middelen en moeten alle technologische opties open blijven. Om tegelijk de doelstellingen inzake milieu (uitstoot van CO2 en andere schadelijke gassen),
bevoorradingszekerheid en betaalbare energieprijzen te kunnen halen, moeten overigens dringend bijkomende investeringen gebeuren in nieuwe elektriciteitscentrales. Hernieuwbare energie dient daarin zeker een plaats te krijgen, maar kan niet alle doelstellingen tegelijk realiseren. De overheid dient dan ook een energiebeleid te voeren dat ook investeringen in klassieke elektriciteitscentrales (kolen, gas en kernenergie) mogelijk maakt.

Informatie:
Frans Dieryck, Gedelegeerd bestuurder, tel. 0496-59 36 29, fdieryck@essenscia.be
Els Brouwers, Advieseur Energie en Klimaat, tel. 0496-59 36 27, ebrouwers@essenscia.be

URL: http://www.essenscia.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL