Ingezonden persbericht


Handreiking Van Bijsterveldt onvoldoende, lieve acties moeten doorgang vinden

*Zondag heeft DWARS, GroenLinkse jongeren, opgeroepen tot scholierenstakingen tegen de 1040 uren norm. Staatssecretaris van Bijsterveldt heeft inmiddels bekend gemaakt dat de 1040 uren norm enigszins versoepeld zal worden. DWARS is het met het LAKS eens dat deze handreiking onvoldoende is roept de scholieren op om toch vandaag op een vreedzame manier te gaan staken. "Door 'lieve acties' kunnen scholieren naar aanloop van het spoeddebat druk op de politiek uitoefenen en laten zien dat deze knieval van de staatssecretaris onvoldoende is," aldus DWARS-voorzitter Joeri van der Hoff.*

De plannen die Van Bijsterveldt op het laatste moment bekend heeft gemaakt om de staking de wind uit de zeilen te nemen zijn weliswaar een kleine stap in de goede richting maar komen nog altijd voort uit een vorm van kwantiteitsdenken. "Dat het moet gaan om de kwaliteit en dat die niet bereikt kan worden door een vaste norm, is blijkbaar nog niet tot de staatssecretaris doorgedrongen," aldus Van der Hoff. DWARS staat achter de plannen van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Dit houdt in dat er een bandbreedte van 880 tot 1040 uur wordt ingesteld waarbij scholen onderwijs op maat kunnen bieden en ruimte voor extra begeleiding van kinderen die dat nodig hebben. Zo geef je echt ruimte aan scholen om kwaliteit te bieden, en kunnen belangrijke activiteiten als excursies en mentorbegeleiding een volwaardige plaats in het onderwijs krijgen. Van der Hoff: "De 40 uur die Van Bijsterveldt in haar nieuwe plannen vrijmaakt voor deze 'maatwerkactiviteiten' is absoluut onvoldoende."

De plannen die Van Bijsterveldt bekend heeft gemaakt zijn overeengekomen met de VO-raad. "Naar de scholieren en de plannen van het LAKS is nog steeds niet geluisterd," aldus Van der Hoff. DWARS vind dat de staatssecretaris met het LAKS om de tafel zou moeten gaan zitten en de scholieren serieus zou moeten nemen. Daarom pleit DWARS ervoor om de geplande stakingen doorgang te laten vinden mits deze op vreedzame wijze plaatsvinden. DWARS waarschuwt dat, wanneer er geweld wordt gebruikt bij de stakingen, dit enkel een averechts effect heeft: het doet af aan de werkelijke boodschap.DWARS benadrukt daarom uitdrukkelijk dat zij oproept tot 'lieve acties' zoals een zitactie op het schoolplein of in de hal. DWARS wil dan ook dat scholieren zullen overgaan tot zelfregulering en hun mede-scholieren van geweld afhouden.

Politici hebben vaak hun mond vol van actief burgerschap en participatie. DWARS juicht het toe dat als scholieren door middel van protest gebruik maken van hun democratisch rechten en eisen dat hun wensen worden ingewilligd. Door op een vreedzame wijze te staken kunnen scholieren laten zien dat de maatregelen die Van Bijsterveldt vandaag voorstelt absoluut onvoldoende zijn.


---

Noot: