Ingezonden persbericht


Persbericht Radio 5 23 november 2007

26 tot en met 30 november:

Perry Como weekartiest op Radio 5

Perry Como, een van de grootste Amerikaanse crooners ooit, is van 26 tot en met 30 november weekartiest op Radio 5. In alle dagprogramma s zullen nummers van hem te horen zijn. Perry Como sloeg in zijn carrière een succesvolle brug tussen de big band-muziek van de jaren veertig en de easy listening-pop van de jaren zeventig. Hij is verantwoordelijk voor vele hitsingles, waaronder evergreens als Catch A Falling Star .

Perry Como (18 mei 1912, Canonsburg, Pennsylvania) is zoon van een uit Italië geëmigreerd echtpaar. Aanvankelijk wil Pierino Como, zoals hij dan nog heet, kapper worden. Nog als tiener opent hij een eigen kapperszaak. Als vermaak voor de klanten zingt hij tijdens het knippen populaire liedjes. Al snel wordt zijn talent opgemerkt en vraagt orkestleider Ted Weems hem mee te gaan op een landelijke tournee. Como neemt de grote stap zijn goedlopende kapperszaak te verlaten en een muzikale carrière te starten. Het is een goede gok. Het orkest wordt snel bekend en succesvol, mede door het zangtalent van Perry Como.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt het orkest opgeheven en keert Como terug naar zijn geboortedorp. Hij maakt een radioprogramma en krijgt een eigen platencontract. Bovendien maakt hij zijn acteerdebuut in een speelfilm: Something For The Boys .

Como s definitieve grote doorbraak komt in 1945 met de film A Song To Remember . De filmsong Till The End Of Time wordt een enorme hit. Vanaf dan scoort hij de ene hit na de andere, waaronder: Prisoner Of Love (1946), When You Were Sweet Sixteen (1947), Because (1948), Hoop Dee Do (1950), Papa Loves Mambo (1954), Hot Diggity Dog Ziggity Boom (1956), Round And Round (1957) en Catch A Falling Star (1958).

In de jaren vijftig heeft Como zijn eigen televisieshows. De hitsuccessen nemen wat af en de zanger besteedt meer tijd aan zijn gezin. In 1970 maakt hij een glorieuze comeback met de songs It s Impossible en And I Love You So . Perry Como blijft tot in de jaren tachtig platen uitbrengen. Op 12 mei 2001, een paar dagen voor zijn 89ste verjaardag, overlijdt de zanger in zijn slaap.

Radio 5

Radio 5 is de zender met veel lichte muziek, chansons, cabaret, Nederlandstalige muziek, en evergreens in combinatie met informatie en service. Radio 5 richt zich vooral op luisteraars vanaf 55 jaar. De dagprogrammering van Radio 5 brengt op werkdagen Wekker Wakker! (MAX), Toppers van Toen (Avro), Café Kooijmans (KRO), Plein 5 (NCRV) en Open Huis (EO) met bekende radio-persoonlijkheden als Jan Steeman, Henk Mouwe en Jeanne Kooijmans.

www.radio5.nl

Voor meer informatie over Radio 5:

Radio 5 Communicatie, Noëlle Beyne t: 035 677 4167 / 06 51809133; e: noelle.beyne@omroep.nl

Geregistreerd bij de Kamer van Koophandel Gooi & Eemland onder nummer 32043579 // Registered at the Chamber of Commerce