Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 281

datum: 21 november 2007

Invoering Burgerservicenummer op 26 november 2007

Betere afstemming tussen overheidsinstellingen mogelijk door BSN

Het sofinummer wordt vanaf 26 november 2007 Burgerservicenummer (BSN). Het BSN is een uniek persoonsgebonden nummer dat wordt gebruikt voor contacten van burgers met de overheid. Als in de communicatie richting burgers een persoonsnummer wordt gebruikt, moet dat vanaf 26 november het BSN zijn. Door het BSN kan de overheid efficiënter werken, omdat de registratie en identificatie in alle administraties hetzelfde is. Het gebruik van het BSN wordt in de toekomst alleen maar uitgebreider.

Voor alle betrokken partijen heeft de invoering van het BSN voordelen. Het sofinummer was alleen bedoeld voor belastingaangelegenheden, het BSN wordt door veel meer overheidsinstanties gebruikt. Voorbeelden van overheidsorganisaties die het BSN gebruiken zijn bijvoorbeeld de Belastingdienst, het UWV, CWI en SVB. Maar ook de Informatie Beheer Groep (IBG) en het Kadaster. Andere organisaties dan overheidsorganen kunnen het BSN gebruiken, wanneer zij door de wet zijn aangewezen als gebruikers.

Uitwisselen gegevens

Door het BSN hoeven burgers minder vaak hun gegevens zoals naam, adres en woonplaats aan overheidsorganisaties door te geven. Want één uniek persoonsnummer in de verschillende administraties van de overheid maakt het onderling uitwisselen van persoonsgegevens (daar waar dat wettelijk is toegestaan) eenvoudiger en betrouwbaarder. Het BSN leidt dus niet alleen tot een betere dienstverlening, maar ook tot verlichting van administratieve lasten en bestrijding van identiteitsfraude.

Eén keer verstrekken

Op 1 januari 2010 moet de Gemeentelijke Basisregistratie Personen zijn ingevoerd. Dat houdt onder andere in dat burgers hun gegevens maar één keer hoeven te verstrekken. De overheid mag dan niet nog een keer naar die gegevens vragen. Om dit te realiseren is het BSN een belangrijke voorwaarde.

DigiD

Om vast te stellen dat iemand geen misbruik maakt van het BSN van een ander, wordt bij de overheidsloketten om een legitimatiebewijs gevraagd. Maar het digitale loket wordt steeds verder uitgebreid om ook van dienst te kunnen zijn buiten de gebruikelijke openingstijden. Om elektronisch zaken te kunnen doen met de overheid, is er een digitale manier om de identiteit vast te stellen; DigiD. Dit is de combinatie van een persoonlijke gebruikersnaam met een wachtwoord. Bij het aanvragen van een DigiD wordt het BSN gevraagd.



Gemeente Amersfoort