Gemeente Amersfoort

Gezamenlijk persbericht van het Arbeidstrainingscentrum Amersfoort, de provincie Utrecht en gemeente Amersfoort

Persbericht / Persuitnodiging

Sectie Communicatie

nummer: 282

datum: 23 november 2007

Opening arbeidstrainings- en coachingscentrum voor jongeren

Vroegtijdig schoolverlaters, jong gehandicapten en jongeren die door sociaal emotionele problemen het onderwijs dreigen te verlaten, kunnen voortaan arbeidstraining krijgen bij het ATC Amersfoort. Dit nieuwe ArbeidsTrainingsCentrum aan de Chromiumweg 25-27 traint jongeren in vaardigheden en begeleidt hen intensief tijdens stages. Het doel is de jongeren een plaats te laten veroveren op de arbeidsmarkt. De officiële opening vindt plaats op 26 november door gedeputeerde M.G. Dekker en wethouder G. Eerdmans.

Het ATC Amersfoort richt zich vooral op leerlingen tussen de 15 en 19 jaar die te maken hebben met gedragsproblemen en daarmee uitval vertonen in diverse vormen van (speciaal) onderwijs. Tevens kunnen deelnemers via jeugdreclassering of een trajectbureau bij het ATC terecht komen. Bij het ATC krijgen zij training in basale (gedrags-)competenties die zij nodig hebben om te kunnen functioneren in een team of een werkgemeenschap. Voorbeelden zijn: op tijd komen, samenwerken, omgaan met tijdsdruk en afspraken nakomen. Daarbij krijgen zij intensieve begeleiding tijdens een drie maanden durend intern traject. Na een evaluatie kunnen zij een externe stage volgen, dat wil zeggen een stage binnen een bedrijf in de maatschappij.

Jongeren vooruithelpen

Het nieuwe initiatief wordt breed gedragen: scholen, instellingen en bedrijven hebben de handen ineen geslagen om de jongeren vooruit te helpen. Daarvoor is een realistische trainingsomgeving gerealiseerd in de vorm van een werkplaats aan de Chromiumweg. De deelnemers verwerken daar opdrachten van het bedrijfsleven. Na deze 'begeleide interne stage' volgt een evaluatie waarna zij een externe stage kunnen volgen.

De realisatie is mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van provincie Utrecht, gemeente Amersfoort, het UWV en het Europees Sociaal Fonds. Oorspronkelijk zou het ATC Amersfoort dit schooljaar starten met 36 jongeren en doorgroeien naar 72 in 2009. Inmiddels blijkt de behoefte aan dit trainingscentrum zo groot dat er nu al 64 jongeren begeleid worden door het ATC.

Operatie Amersfoort Jong

Het ATC Amersfoort is één van de projecten waarbij het onderwijs, werkgevers, uitkeringsinstanties en de overheid samenwerken. De gemeente Amersfoort doet dit in het kader van Operatie Amersfoort Jong waarbij één van de doelstellingen is: jongeren werken of volgen een opleiding.



Gemeente Amersfoort