Kabinetsplannen aanpak huiselijk geweld centraal op landelijk congres

23/11/2007 17:03



MOVISIE



Hirsch Ballin krijgt folder over gevolgen huiselijk geweld voor kinderen

Minister Hirsch Ballin zal maandag 26 november op het Landelijk Congres Aanpak Huiselijk Geweld 2007 de kabinetsplannen toelichten in vervolg op de nota Privé geweld, Publieke Zaak (2002-2007). Het congres staat in het teken van 'Een krachtige voortzetting van het beleid' (regeerakkoord Balkenende IV). Het congres met daarin meer dan 400 vertegenwoordigers van politie, justitie, opvang en hulpverlening zal daarna op de plannen reageren en met de minister in gesprek gaan. Daarnaast zal de minister het eerste exemplaar krijgen van de folder 'Geweld in huis raakt kinderen' die bedoeld is voor ouders van gezinnen waar huiselijk geweld speelt.

Aanpak Huiselijk Geweld 2007
De regering heeft in haar Regeerakkoord Balkenende IV reeds aangekondigd dat ze 'Een krachtige voortzetting van het beleid' voorstaat. Inmiddels zijn de contouren zichtbaar en ligt de nadruk op preventie en vroegsignalering, ketenaanpak en het huisverbod. Met name de rol van de gemeenten, de versterking van de ASHG's en de lokale ketensamenwerking vragen nog veel aandacht. In het programma verder aandacht voor ketensamenwerking en tien workshops over o.a. oudermishandeling, het tijdelijk huisverbod, huiselijk geweld en bedrijfsleven, eergerelateerd geweld en jongeren, borging van gemeentelijk beleid, systeemgerichte aanpak van huiselijk geweld en signaleren in het beroepsonderwijs.

Folder 'Geweld in huis raakt kinderen'
Meer dan 200.000 kinderen in Nederland zijn jaarlijks getuige van huiselijk geweld. Hoewel vaak wordt gedacht dat zij spanningen in huis niet merken, heeft geweld in huis grote impact op kinderen. Over de gevolgen van huiselijk geweld voor kinderen én hoe ouders hulp kunnen bieden en zoeken hebben MOVISIE en JSO een folder uitgebracht. De gratis folder 'Geweld in huis raakt kinderen' is speciaal geschreven voor ouders. De folder biedt inzicht, advies en doorverwijsmogelijkheden. Instanties als GGD, GGZ, politie, raad voor kinderbescherming en politie, maar ook reclassering of jeugdartsen kunnen de folder gebruiken in hun voorlichting. Door het duidelijke taalgebruik en de korte teksten is 'Geweld in huis raakt kinderen' goed leesbaar voor alle ouders.

Bestellen
De folder is gratis en kan besteld worden tegen verzendkosten via www.movisie.nl (zie publicaties Huiselijk en seksueel geweld). De minimale afname is 10 folders en bij elke bestelling wordt een handige display geleverd voor in de folderrekken.

MOVISIE
MOVISIE is het nieuwe kennisinstituut voor maatschappelijke ontwikkeling. Onze missie is om de participatie en zelfredzaamheid van burgers te bevorderen. Dit doen we door professionele organisaties, vrijwilligersorganisaties en overheden op het terrein van welzijn, zorg en sociale veiligheid te ondersteunen en adviseren. Vijf thema's staan centraal in ons werk: leefbaarheid, vrijwillige inzet, mantelzorg, kwetsbare groepen en huiselijk en seksueel geweld.

JSO
JSO is hét expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding in Zuid-Holland. We slaan een brug tussen theorie en praktijk door nieuwe kennis en theoretische inzichten te vertalen naar concrete ondersteuning voor beroepskrachten, beleidsmakers en opvoeders. U kunt bij ons terecht voor advies, training, coaching en projectmanagement. Maar we werken ook daadwerkelijk met jongeren en hun opvoeders. Zo blijven we alert op hedendaagse problematiek en nieuwe ontwikkelingen. Van theorie naar praktijk en weer terug.