NIOD


Eigentijdse historici in debat. Op 26 november spreekt de Duitse historicus Michael Wildt

In de lezingencyclus Eigentijdse historici in debat spreekt Michael Wildt verbonden aan het 'Hamburger Institut für Sozialforschung' op 26 november in Amsterdam over 'Volksgemeinschaft als Selbstermächtigung'.

Michael Wildt is een van de meest gerenommeerde wetenschappelijke onderzoekers van het NS-Regime. Met zijn studie over het 'Führungskorps' van de 'Reichssicherheitshauptamt, "Generation des Unbedingten"', heeft Wildt een toonaangevende rol gespeeld bij het onderzoek rond de NS-daders. Hij heeft in zijn nieuwe boek, "Volksgemeinschaft als Selbstermächtigung. Gewalt gegen Juden in der deutschen Provinz 1919 bis 1939" de transformatie van de burgerlijke civiele maatschappij naar een racistische volksgemeenschap als een politiek proces beschreven, waarvoor hij onderzoek heeft gedaan in de grote steden maar vooral ook in de provincie. Voor de sociaaldemocraten was het begrip volksgemeenschap een synoniem voor de integrerende eenheid van alle werkenden. Voor de nationaal socialisten daarentegen betekende het exclusie. De vraag was voor hen minder wie erbij mocht horen als veel meer wie er vooral niet bij mocht horen - de joden. Daarom stond het antisemitisme voor de praktische politiek van de volksgemeenschap van het

NS- Regime centraal .

Maandag 26 november 2007, 17.00 uur

Bungehuis, zaal 004, Spuistraat 210, Amsterdam

Voertaal is Duits

Eigentijdse Historici wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie in samenwerking met het Goethe Instituut, het Genootschap Nederland Duitsland en het Duitsland Instituut.


----------