Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie

23 november 2007

Allochtonen en autochtonen even vaak slachtoffer criminaliteit

Allochtonen zijn net zo vaak slachtoffer van criminaliteit als autochtone Nederlanders. Dit terwijl allochtonen in de maatschappelijke discussie doorgaans alleen als daders ter sprake komen. Dit schrijven Dirk Korf en Frank Bovenkerk van de Universiteit Utrecht in hun boek Dubbel de klos - slachtofferschap van criminaliteit onder etnische minderheden. Het boek wordt op 26 november in Utrecht aangeboden aan minister Ernst Hirsch Ballin van justitie.

Voor hun boek Dubbel de klos bestudeerde een groep onderzoekers en studenten slachtofferenquêtes en politiecijfers en interviewde Marokkanen, Turken, Surinamers en Antillianen. In het boek doen de wetenschappers aanbevelingen voor criminaliteitsbestrijding in zowel allochtone als autochtone kring.

Symposium Dubbel de klos

Minister Hirsch Ballin van justitie neemt het boek van Dirk Korf en Frank Bovenkerk maandag 26 november 2007 in ontvangst tijdens het symposium 'Dubbel de klos - slachtofferschap onder etnische minderheden'. Het symposium vindt plaats in Ottone, Kromme Nieuwegracht 62, Utrecht en duurt van 12.00 uur tot 17.00 uur. De pers is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Geïnteresseerden kunnen zich per e-mail aanmelden bij: Yilka Wissink, y.wissink@law.uu.nl

Origins and Impacts of Institutions

De Universiteit Utrecht heeft haar toponderzoek gebundeld in vijftien focusgebieden. Met deze focusgebieden wil de Universiteit Utrecht hoogwaardig onderzoek stimuleren en bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Het hierboven beschreven onderzoek valt binnen het focusgebied 'Origins and Impacts of Institutions'. Hierin wordt onderzoek gedaan naar de historische ontwikkeling van de maatschappij en de instituties vanaf de oudheid tot heden, en naar de invloed die instituties hebben op de sociale en economische ontwikkeling van de westerse, met name Europese, samenleving. Meer informatie is te vinden op www.uu.nl/focusgebieden.

Meer informatie

Patrick Rugebregt, persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 2411, p.f.rugebregt@uu.nl.