Universiteit Maastricht

21 november 2007
SNS Bank Prijs voor Elke Geraerts (Psychologie) Voor promotieonderzoek naar hervonden herinneringen

afbeelding

De SNS Bank Prijs 2007 is toegekend aan Elke Geraerts van de Faculteit der Psychologie (Universiteit Maastricht) voor haar proefschrift `Remembrance of things past - The cognitive psychology of remembering and forgetting trauma'. De prijs, die bestaat uit een bedrag van EUR4.500 en een sculptuur van de Maastrichtse kunstenares Desiree Tonnaer, wordt op 26 november uitgereikt door burgemeester Gerd Leers, tijdens een feestelijke bijeenkomst in de nieuwe Raadszaal van de Gemeente Maastricht, Mosae Forum Noord. De prijsuitreiking wordt gevolgd door een toelichting door de prijswinnaar op haar proefschrift en een beschouwing van de Amsterdamse advocaat Bram Moszkowicz.

Elke Geraerts is verbonden aan de Faculteit der Psychologie van de UM en aan de University of St. Andrews in het Verenigd Koninkrijk. Zij verricht onderzoek naar het functioneren van het geheugen bij personen die zeggen als kind te zijn misbruikt en zich dat pas op latere leeftijd voor het eerst gaan herinneren. Dit verschijnsel van zogeheten hervonden herinneringen heeft grote gevolgen voor de betrokkene zelf, maar ook voor de vermeende dader, de omgeving van beiden en de samenleving. Niet zelden zijn hervonden herinneringen aanleiding voor juridische procedures.

Volgens het juryrapport heeft Elke Geraerts op jonge leeftijd en in korte tijd een uitzonderlijk inzicht verworven in deze complexe materie. Daarvan getuigt haar proefschrift waarop ze cum laude is gepromoveerd. Verder werk van haar is in vooraanstaande internationale tijdschriften gepubliceerd. Haar onderzoek heeft nationaal en internationaal de aandacht getrokken. Zij heeft diverse prestigieuze onderscheidingen ontvangen in de vorm van subsidies (Rubicon, Niels Stensen en VENI beurzen) en was als postdoc onderzoeker verbonden aan Harvard University. Samen met prof. Harald Merckelbach zag Elke Geraerts een onderzoeksaanvraag gehonoreerd in het kader van de NWO Open Competitie.

De SNS Bank Prijs is een wetenschappelijke prijs die de SNS Bank jaarlijks vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid uitreikt aan een jonge, veelbelovende onderzoeker die in de voorafgaande periode is gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht.

Noot voor de pers:
In het Research Magazine van de Universiteit Maastricht verscheen in 2006 een interview met Elke Geraerts:
http://www.unimaas.nl/researchmagazine
Elke Geraerts heeft ook een persoonlijke website: www.personeel.unimaas.nl/e.geraerts
De SNS Bank Prijs 2007 wordt op 26 november uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de nieuwe Raadszaal van de Gemeente Maastricht, Mosae Forum Noord (ontvangst om 17.00 uur). Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd om de prijsuitreiking bij te wonen. Neem voor meer informatie en aanmelding contact op met Clim Hoeberechts (SNS Bank), tel. 06 5323 4474, e-mail clim.hoeberechts@sns.nl.
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.