Gemeente Haaren



* Dorpsontwikkelingplan dorp Haaren 26 november a.s. van start!
* Verlaging bouwleges

* Woningbouw Slijkhoef fase II Biezenmortel

* Dorpsontwikkelingplan dorp Haaren 26 november a.s. van start!

Uitnodiging aan alle inwoners van het dorp Haaren van 16 jaar en ouder

Hebt u het naar uw zin in Haaren? Wat vindt u er aantrekkelijk aan - of juist niet - om hier te wonen? Wat moet gehandhaafd blijven? Wat zou beter kunnen? Wat zou er moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat het in Haaren prettig wonen blijft, nu, maar ook in de toekomst voor uw (klein)kinderen? U bent van harte welkom hierover mee te denken en mee te praten.

De gemeente Haaren hecht veel waarde aan de leefbaarheid in de dorpen. Daarom hebben we besloten om samen met de inwoners van de vier dorpen na te denken over de toekomst van uw dorp. Dit moet leiden tot vier dorpsontwikkelingsplannen (DOP), één voor ieder dorp. Ook het buitengebied wordt daarbij betrokken.

Wat is een dorpsontwikkelingsplan (DOP)?

Het DOP Haaren is een rapport waarin komt te staan hoe u nu als inwoners van Haaren denkt over uw dorp. Maar ook in welke richting het dorp Haaren zich volgens u moet ontwikkelen de komende vijftien jaar. En tot slot, welke acties op korte, middellange en lange termijn moeten worden ondernomen om dat te bereiken.

Het gaat dus over zaken die u en alle andere inwoners van Haaren rechtstreeks aangaan. Daarom nodigen we alle inwoners van 16 jaar en ouder uit om mee te denken en te mee te praten over de toekomst van uw dorp.

We hebben het PON gevraagd ons te begeleiden bij de totstandkoming van de DOP's. Het PON is een onafhankelijk instituut uit Tilburg, dat in Noord-Brabant veel ervaring heeft opgedaan met het werken aan de leefbaarheid in kleine kernen.

Wat gaat er allemaal gebeuren? Hoe denkt het PON samen met u, bewoners van 16 jaar en ouder uit Haaren, aan de slag te gaan? Op:

maandag 26 november

om 20.00 uur

in Den Domp in Haaren

hoort u welke stappen we samen gaan zetten. We vertellen wanneer u een bijdrage kunt leveren en hoe u dat kunt doen. Bovendien krijgt u volop de ruimte om vragen te stellen. Laat deze kans niet onbenut!

Wij hopen u te mogen verwelkomen op 26 november a.s. Samen kunnen we werken aan een waardevol dorpsontwikkelingsplan en een leefbaar Haaren, nu en in de toekomst.

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren

Carine Blom, wethouder

Jan Brenninkmeijer, wethouder.


* Verlaging bouwleges

In vergelijking met andere gemeenten kent onze gemeente tot op heden vrij hoge tarieven voor de bouwleges.

Dit heeft alles te maken met het feit dat lange tijd weinig nieuwbouw in onze gemeente heeft plaatsgevonden. Vanaf 2007 is gelukkig een omslag te zien in het bouwvolume. De eerste grote plannen zijn al vergund. Als voorbeeld kan worden genoemd WOB Cello in Helvoirt, de Weiakker in Esch, en de voormalige Melkfabriek- en Boerenbondlocaties in Haaren. Ook voor de toekomst staan aanzienlijke plannen op de rol. Vandaar dat het college voorstelt om met ingang van 2008 de tarieven voor de bouwleges aanzienlijk te verlagen én te vereenvoudigen.

Voorgesteld wordt om de volgende tarieven te gaan hanteren voor lichte én reguliere aanvragen:


- een tarief van 3% voor aanvragen met een bouwsom tot en met EUR 15.000


- een tarief van 2,75% voor aanvragen met een bouwsom van 15.001 tot en met EUR 500.000


- een tarief van 2,50% voor aanvragen met een bouwsom van EUR 500.001 en meer.

Bij de invoering van de baliebouwvergunning wordt uitgegaan van een korting van 50% ten opzichte van het bovenstaande tarieven.

In vergelijking met de huidige tarieven betekent dat een flinke verlaging:

Bouwkosten

Voorstelleges 2008

Leges 2007 regulier

Leges 2007 licht

Verschil regulier

Verschil licht

Verschil baliebouw-vergunning

15.000

450

783

508


-43%


-11%


-56%

30.000

825


1.628


1.047


-49%


-21%


-61%

150.000

4.125

6.806

4.511


-39%


-9%


-54%

300.000

7.500

12.081

8.917


-38%


-16%


-58%

De verlaging heeft dus met name betrekking op de reguliere aanvragen en de baliebouwvergunning. Hiermee willen we stimuleren dat in de toekomst zoveel mogelijk gebruik gemaakt gaat worden van de baliebouwvergunning.

Verder onderzoeken we in 2008 of we voor de lichte bouwaanvragen een vast bedrag per aanvraag kunnen invoeren. Dit bedrag is dan gemiddeld genomen kostendekkend. Naar verwachting kunnen hiermee de tarieven van de reguliere aanvragen in de toekomst verder dalen.

Over dit voorstel neemt de raad op 13 december een besluit.


* Woningbouw Slijkhoef fase II Biezenmortel

Op 9 oktober jongstleden heeft in De Vorselaer in Biezenmortel een informatieavond plaatsgevonden over woningbouw in Slijkhoef, fase 2.

De planning is erop gericht om op zo kort mogelijke termijn te starten met het bouwen van woningen. Wij willen u graag informeren over de laatste stand van zaken.

Woningtoewijzing

In 2008 wordt gestart met woningbouw in het zuidelijk plangebied van Slijkhoef. Voordat het zover is dient de gemeenteraad een besluit te nemen over de woningtoewijzing. Wij stellen voor om 9 starterswoningen te bouwen, waarvan 5 met een maximale koopprijs vrij op naam van EUR 175.000 (prijspeil 2007). De andere vier woningen zijn halfvrijstaande woningen, waarvan de stichtingskosten maximaal EUR 250.000,-- mogen bedragen. Bedoeling is om deze in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap te realiseren (Bouwen in Eigen Beheer). Ook bevat het plan 2 vrije sector kavels. Voorstel is om de 9 starterswoningen te laten bouwen door tussenkomst van een woningcorporatie en de vrije sector kavels als bouwgrond uit te geven. De woningen worden toegewezen op basis van de volgorde van inschrijving op de lijst van ingeschrevenen. Het is wettelijk niet mogelijk om inwoners van Biezenmortel voorrang te geven bij de toewijzing van de woningen. Wel bekijken we of de woning bij de kandidaat past. Zo wordt bijvoorbeeld een starterswoning toegewezen aan een starter. Op 29 november 2007 wordt over het voorstel gesproken in de raadscommissie en op 13 december 2007 in de gemeenteraad.

Verkaveling

Voor het noordelijk plangebied hebben wij aan Croonen Adviseurs, die ook het oorspronkelijke plan hebben gemaakt, gevraagd om te kijken of er mogelijkheden zijn om meer woningen te bouwen. Dit gelet op de behoefte aan starters- en seniorenwoningen. Zij hebben twee varianten gemaakt. Wij hebben de voorkeur uitgesproken voor de variant, waarin 2 vrijstaande woningen worden omgezet naar een rij van 4 woningen. Voor het overige blijft de verkaveling hetzelfde, namelijk 7 vrijstaande woningen en 4 halfvrijstaande woningen. In dit gebied worden in 2008 en 2009 de gronden uitgegeven. Ook dit voorstel komt aan de orde in de raadscommissie van 29 november aanstaande en de vergadering van de raad van 13 december 2007.

Nog te nemen stappen

Het bouwrijp maken van het gebied is in voorbereiding. Dit omvat de aanleg van riolering, wegen, openbare verlichting, groen endergelijke. De planning is erop gericht in april 2008 te starten met het daadwerkelijk bouwrijp maken Slijkhoef. Voordat de kavels en woningen daadwerkelijk verkocht kunnen worden moeten er nog een aantal stappen worden gezet. Zo moeten er onder meer nog afspraken worden gemaakt met een woningcorporatie over de starterswoningen en moet er een definitief matenplan worden vervaardigd. Wij houden u op de hoogte van het vervolg.

Informatie

Wilt u meer weten? De raadsvoorstellen kunt u inzien op de gemeentelijke website

www.Haaren.nl >Bestuur en organisatie>vergaderingen 29 november en 13 december.

Meer informatie over woningbouw in Slijkhoef vindt u op de website onder Plannen en Projecten.

College van burgemeester en wethouders

Jan Brenninkmeijer, portefeuillehouder.