Gemeente Barneveld


Sofinummer wordt Burgerservicenummer

Op maandag 26 november 2007 worden alle sofinummers veranderd in een burgerservicenummer (BSN). Het burgerservicenummer is een uniek persoonsnummer. Om het nummer te krijgen, hoeft u niets te doen: uw sofinummer wordt automatisch omgezet in uw burgerservicenummer.

Iedere inwoners van Nederland heeft op dit moment een sofinummer. U heeft dat korter of langer geleden van de Belastingdienst gekregen. Met ingang van 26 november 2007 wordt uw sofinummer omgezet in het burgerservicenummer. Iedereen die zich voor het eerst (bij de gemeente Barneveld) inschrijft, ontvangt een eigen burgerservicenummer. Dit merkt u bijvoorbeeld, als u uw pasgeboren kind aangeeft bij de gemeente. Uw zoon of dochter krijgt dan meteen een burgerservicenummer. Dat geldt ook voor mensen, die voor het eerst in Nederland komen wonen en zich in Barneveld vestigen. De Belastingdienst verstrekt dit burgerservicenummer niet langer.

Waarom wordt het sofinummer omgezet in een burgerservicenummer? Wat u óók gaat merken, is dat steeds meer (overheids)instanties om uw burgerservicenummer gaan vragen. Het BSN staat op uw paspoort, identiteitskaart en/of rijbewijs. U heeft het dus altijd bij de hand. Het zal wel even duren, voordat het BSN overal is ingevoerd. Niet alle overheidsinstanties gebruiken het BSN nu al. Als een instantie naar uw sofinummer vraagt, kunt u gewoon uw BSN opgeven.

Het burgerservicenummer heeft voordelen voor u en de overheid. Als straks alle overheidsinstanties met het BSN werken, kunnen gegevens eenvoudiger en betrouwbaarder worden uitgewisseld. Dat maakt bijvoorbeeld het aanvragen van een uitkering en het doorgeven van een verhuizing makkelijker.
Steeds meer gemeenten, waaronder ook de gemeente Barneveld, hebben al een 'digitaal loket' waarbij u thuis via internet allerlei zaken kunt regelen. Het BSN is een onmisbaar onderdeel in het verbeteren van de digitale dienstverlening van de overheid. De overheid gebruikt het BSN ook bij het uitwisselen van gegevens tussen verschillende overheidsinstanties. Niet alleen vereenvoudigt dit de administratie van de overheid, ook is er minder kans op fouten. Met het BSN kan de overheid efficiënter en sneller werken. En u krijgt een betere service.

Barneveld, 6 november 2007
Persbericht 07141
Mutatiedatum 06/11/2007