---
Workshop Syntens over innovatiekansen in voeding en beleving voor
ouderen
Dertig tot zestig procent van ouderen die verblijven in een
zorginstelling of gekoppelde woonvoorziening is ondervoed. Door de
toenemende vergrijzing wordt dit probleem alleen maar erger. Daarnaast
heeft de vergrijzende babyboomgeneratie een groter pakket aan eisen en
budget om hun levensstandaard te behouden. Voor MKB-bedrijven liggen
hier kansen om met innovaties de voedingssituatie van ouderen in
zorginstellingen te verbeteren. Syntens neemt het initiatief hierin
met een workshop waarin nieuwe producten en diensten voor deze sector
worden uitgewerkt. Deelnemers aan de workshop kunnen beter inspelen op
deze kansen en alleen of samen met anderen nieuwe producten en
diensten ontwikkelen voor deze groeimarkt.
Op 26 november organiseert Syntens, in samenwerking met de Brabantse
projectpartners Innoflow en Stichting Zet de verdiepingsworkshop
âInnovatie? Aan tafel!; Kansen voor innovatie in de beleving van eten
en drinken voor ouderenâ. Deze workshop is onderdeel van het project
âOuderen en de beleving van voedselâ. Binnen dit project vindt
onderzoek plaats naar de beleving van voeding door ouderen. Het
project wordt door de Provincie Brabant gesubsidieerd in het kader van
de Innovatieve Acties Brabant.
In de verdiepingsworkshop wordt een observatiefilm getoond, waarin
treffende voorbeelden te zien zijn van eetsituaties van ouderen en de
problemen die zij daarbij ervaren. De film, gemaakt door Innoflow, is
samengesteld uit opnames in diverse verzorgingshuizen in Brabant. Aan
de hand van de film gaan de deelnemers, die afkomstig zijn uit diverse
segmenten van de keten, aan de slag om gezamenlijk tot concrete
innovatieve ideeën te komen. Hierbij gaat het niet alleen om de
voeding zelf, maar diverse themaâs spelen een rol:
- Voeding: presentatie, smaak, geur, kleur, bereiding &
techniek
- Sfeer en inrichting: architectuur, meubels, verlichting
- Hulpmiddelen/accessoires: servetten, borden, bestek,
tafellinnen, warmhouders, inductieapparaten e.d.
- Dienstverlening: zorgverlenend personeel, serveren
(scholing/training), planning, logistiek, klantgerichtheid
- Verpakkingen: voeding, porties, hergebruik, houdbaarheid,
openen/sluiten e.d.
De workshop is interessant voor ondernemers die zich bezig houden met
bovenstaande themaâs voor zorginstellingen en die voorop willen lopen
op het gebied van gastvrijheid, beleving en voeding.
De workshop vindt plaats in Zorgcentrum Padua in Tilburg. Voor meer
informatie en aanmelden kan men terecht op de website:
www.syntens.nl/aantafel.
Noot voor de pers
Voor pers is het mogelijk om bij de workshop aanwezig te zijn. Neemt u
hiervoor even contact op?
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met
Syntens, Sabine Schlooz, Communicatieadviseur, tel. 088-444 00 82,
e-mail: ssc@syntens.nl.
Syntens zet ondernemers aan tot succesvol innoveren, waarbij het gaat
om vernieuwing van product, dienst, proces of organisatie. Dat gebeurt
op basis van adviezen, voorlichtingsbijeenkomsten en doorverwijzing
naar een netwerk van experts en kennisinstellingen. De -veelal
kosteloze- activiteiten worden mogelijk gemaakt door het Ministerie
van Economische Zaken.
Syntens