Gemeente Montferland

BSN voor de burger

Op 26 november 2007 wordt het burgerservicenummer (BSN) ingevoerd. Het BSN is een uniek identificerend persoonsnummer dat iedereen krijgt, die ingeschreven staat in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). Het BSN wordt toegekend door de afdeling Burgerzaken van de gemeente en is gelijk aan het huidige sociaal-fiscaalnummer (Sofi-nummer). Het BSN bestaat dus ook uit negen cijfers. Waar het Sofi-nummer vooral gebruikt wordt in contacten over fiscale aangelegenheden, krijgt het BSN een breder gebruik.

Het BSN gaat door (overheids)organisaties gebruikt worden in de communicatie met u als burger. Daar waar dat wettelijk is toegestaan, zal het BSN ook gebruikt worden voor de uitwisseling van persoonsgegevens tussen (overheids)organisaties onderling.

Verschillende sectoren (Zorg en Onderwijs) gaan het BSN gebruiken als uniek persoonsnummer. Met dit unieke persoonsnummer kunnen persoonsgebonden gegevens doelmatig en betrouwbaar worden uitgewisseld. Oftewel, het BSN leidt voor burgers tot een betere (elektronische) dienstverlening, verlichting van administratieve lastendruk en bestrijding van identiteitsfraude. Het BSN in de verschillende administraties van de overheid, maakt het onderling uitwisselen van persoonsgegevens (daar waar dat wettelijk is toegestaan) eenvoudiger.