Wereld Natuur Fonds Nederland


Embargo tot zaterdag 24 november 00.01 uur

Bomen voor berggorilla's

10 miljoenste boom door Wereld Natuur Fonds in Oost-Congo

Op zaterdag 24 november plant het Wereld Natuur Fonds op feestelijke wijze de 10 miljoenste boom bij de Oost-Congolese stad Goma. Dit project in de omgeving van Virunga Nationaal Park ging in 1987 van start en heeft tot doel om de illegale kap van bomen in het nabijgelegen leefgebied van de berggorilla terug te dringen. Het Virunga Massief biedt onderdak aan ongeveer de helft van de laatste 700 berggorilla's die nog overleven.

De nieuwe aanplant beslaat circa 10.000 hectare - een gebied twee maal zo groot als de Nederlandse Noordoostpolder- en heeft meerdere bestemmingen. Het hout biedt de lokale bevolking een alternatieve bron van brandhout en bouwmaterialen zodat de bomen in het Nationaal Park gespaard blijven. Daarnaast dient dit nieuwe bos als buffer voor de kwetsbare natuurgebieden in het Nationaal Park. Bovendien draagt de verkoop van een deel van het hout, dat wordt beheerd door lokale boeren, positief bij aan de economie van de regio.

Ondanks de voortdurende gevechten tussen de rebellen en het regeringsleger van Congo in het gebied heeft het project rond Virunga Nationaal Park nooit stil gelegen. ,,De aanplant van 10 miljoen bomen is helemaal een prestatie van formaat als je bedenkt onder welke moeilijke omstandigheden mensen hier leven en werken,'' zegt Marc Languy van WWF Oost-Afrika.

Door het gewapende conflicht zijn de afgelopen jaren steeds meer mensen vanuit de omliggende gebieden naar Goma gevlucht. De bevolking van de stad en de omringende vluchtelingenkampen is de afgelopen twintig jaar vertienvoudigd.
Om hun van voedsel te voorzien, rukt de landbouw steeds verder op. Daarnaast hebben de gevechten geleid tot een enorme daling van het toerisme in Virunga; in vredestijd de best bezochte bestemming in het land. Tot slot is de vraag naar brandhout in en rond Goma -waar maar 3% van de bevolking de beschikking heeft over elektriciteit- enorm toegenomen.

Onderzoek vanuit de lucht door ondermeer WNF en UNESCO toont aan dat de illegale kap van bomen in het Virunga Nationaal Park grote gevolgen heeft. De onderzoekers telden in korte tijd meer dan 30 illegale houtskoolbranderijen. Dit zet het leefgebied van de ernstig bedreigde berggorilla's verder onder druk.

Vandaar dat het Wereld Natuur Fonds tijdens de feestelijke plantceremonie in Goma de start van een nieuw project aankondigt: de komende vijf jaar wordt nog eens 2.000 hectare bos in de omgeving van Virunga Nationaal Park aangeplant. Dit project wordt meegefinancierd door de EU en uitgevoerd door de lokale gemeenschap.

////////////////////