Ingezonden persbericht

WEERT MARCHEERT VOOR NAPOLEON!

UNIEK INTERNATIONAAL SYMPOSIUM

ZATERDAG 24 NOVEMBER 2007

Munttheater Weert

De soldaten van Napoleon schreven een adembenemend stuk geschiedenis. Deze wereldgeschiedenis kennen we. Maar hoe leren we deze soldaten zelf kennen, mensen die in letterlijke zin vaak niets hebben nagelaten? Talloze van hen kwamen uit 'onze' streken. Alleen het kleine Land van Weert - dat destijds nog geen tienduizend inwoners telde - leverde al bijna zeshonderd soldaten. Hoe brengen we het leven van deze min of meer 'naamloze' Napoleontische soldaten op een wetenschappelijk verantwoorde maar tevens aansprekende manier in beeld? Hoe kunnen we deze mensen die Europa een ander aanzien gaven uit de anonimiteit halen?

Dit is de vraag die centraal staat op het symposium dat Stichting De Aldenborgh/kring Weert van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, op zaterdag 24 november 2007 organiseert

Wereldgeschiedenis uit eigen streek: soldaten van Napoleon krijgen een gezicht

In theater De Munt in Weert zal dit symposium plaatsvinden. Dit moderne gebouw staat op een bijzondere plaats: in de Franse Tijd stond hier de kazerne van de gendarmerie, het gewapende gezicht van de Napoleontische staat die onder andere dienstplichtontduikers en deserteurs arresteerde.

Vanaf deze historische locatie brengen vier sprekers het leven van Napoleontische soldaten tastbaar nabij. Ieder doet dat op zijn eigen wijze, zoals we zien in de hierna volgende korte beschrijvingen. Maar lezingen vormen niet het enige onderdeel van het programma. Chansonnier Fons Heuvelmans brengt liederen ten gehore die rond 1800 populair waren, terwijl re-enactors diverse personages uit de Napoleontische legers levensecht nabootsen. Zelfs de lunch is in Franse stijl. Met al hun zintuigen beleven de bezoekers aan het symposium de geschiedenis van gewone jongens, die strijdend voor Napoleon door Europa trokken.

Mathijs Deen maakte voor het radioprogramma OVT (Onvoltooid Verleden Tijd) van de VPRO een documentaire over de naamloze Nederlandse soldaten die in 1812 deelnamen en Napoleons veldtocht naar Moskou. Deze indrukwekkende, twee uur durende documentaire werd uitgezonden op Tweede Kerstdag 2005 en oogstte alom lof. De documentaire is door de VPRO op CD uitgebracht, en is tevens als luisterboek verschenen.
Mathijs Deen, die studeerde aan de Universiteit van Groningen, is programmamaker bij de VPRO.

Mark van Hattem organiseerde de tentoonstelling Voor Napoleon. Hollanders in oorlogstijd 1792-1815, die in 2005-2006 met groot succes werd gehouden in het Legermuseum in Delft. Het onderzoek dat hij verrichtte voor deze tentoonstelling vond zijn neerslag in het gelijknamige boek. Voor zijn lezing op het symposium neemt Mark van Hattem de uniformen van Napoleontische soldaten als vertrekpunt. Wat laten deze objecten zien over het leven van degenen die ze droegen?
Mark van Hattem werkt als conservator textiel bij het Legermuseum in Delft. Tevens voert hij aan de Universiteit van Leiden een promotieonderzoek uit naar de legerhervormingen in Oostenrijk in de periode 1805-1809.

Joost Welten promoveert in het najaar van 2007 op een studie naar de militaire dienstplicht in de Napoleontische tijd. Op grond van minutieus archiefonderzoek brengt hij niet alleen het leven van honderden Napoleontische soldaten van dag tot dag in kaart, maar ook de samenleving waar zij uit kwamen: het land van Weert. Daardoor ontstaat een uniek inzicht in de wijze waarop Napoleon het dagelijks leven van de bevolking verstoorde, zowel dat van de dienstplichtige jongemannen die werden opgeroepen voor het leger, als dat van de verwanten en buren die achterbleven.

Johan De Wilde richt zich bij zijn onderzoek naar het leven van de Napoleontische soldaten vooral op de brieven die de soldaten schreven naar het thuisfront. In archieven heeft hij letterlijk honderden van deze brieven getraceerd. Hij heeft hierover diverse wetenschappelijke publicaties geschreven en bereidt een boek voor over dit onderwerp.
Johan DeWilde, die studeerde aan de Universiteit van Gent, is werkzaam in het middelbaar onderwijs.

Het symposium zal plaatsvinden onder voorzitterschap van prof.dr. Jan Lucassen. Jan Lucassen, Meijelnaar van geboorte, promoveerde in 1984 op het proefschrift Naar de kusten van de Noordzee. Trekarbeid in Europees perspectief, 1600-1900. In deze studie bracht hij het leven van naamloze seizoensmigranten uit vroeger eeuwen in kaart. Jan Lucassen werkt op het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam. Hij combineert deze functie met zijn hoogleraarschap in de sociale geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Aan het einde van het symposium zal het boek van Joost Welten gepresenteerd worden: In dienst voor Napoleons Europese droom. De verstoring van de plattelandssamenleving in Weert. Dit boek is een miniatuurgeschiedenis van een plattelandsgemeenschap. Het behandelt de eerste stappen in Napoleons droom van een Verenigd Europa. Dit boek wordt zowel in binnen- als buitenland al de historische sensatie 2007 genoemd. De dag wordt afgesloten met een drankje.

Organisatie : stichting De Aldenborgh/ kring Weert van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap

Datum : zaterdag 24 november 2007

Ontvangst : vanaf 9.00 uur

Start : 10.00 uur

Einde : 17.00 uur

Plaats : Munttheater Weert
Collegeplein 3
6001 HN Weert

Toegangskaarten : E 20 per persoon (incl. 3x koffie/1x Weerter vlaai/1 consumptie)

Kaarten bestellen via de Uitbalie van het Munttheater, Collegeplein 3 te Weert: dinsdag tot en met vrijdag 12.30 tot 16.00 uur.
Telefoon: 0495-540322

Kaarten zijn te bestellen via de website van het Munttheater : www.munttheater.nl
____________