FNV


1-11-2007 24 november manifestaties tegen aantasting ontslagrecht
Na maandenlang actievoeren via de media, de politiek en op de werkvloer, is de tijd aangebroken om de straat op te gaan.

De drie vakcentrales FNV, CNV en MHP organiseren op zaterdag 24 november een landelijke actiedag tegen de voorgenomen versoepeling van het ontslagrecht. Onder de noemer Flitsontslag? Exit! houden de vakbonden vanaf 11 uur manifestaties in Rotterdam, Groningen en Zutphen.

"Twee maanden geleden hebben we - met argumenten - flink afstand genomen van de plannen van Donner in een verdeeld SER-advies", laat FNV-voorzitter Agnes Jongerius weten. "Het wordt nu hoog tijd dat die plannen definitief van tafel gaan. En dat willen we op 24 november laten zien."

Donner wil het werkgevers makkelijker maken werknemers te ontslaan. Die moeten volgens zijn plan zelf maar via de rechter aantonen waarom ze niet ontslagen zouden moeten worden. Nu moet een werkgever eerst een dossier overhandigen en met gegronde redenen komen. Een voornemen dat de bonden in het verkeerde keelgat is geschoten. Of zoals René Paas, voorzitter van CNV het uitlegt: "Met dit ontslagplan help je geen mensen aan het werk, je dupeert kwetsbaren en je creëert onzekerheid. Dit is een plan waar niemand baat bij heeft. Kortom, de groeten."

De bewindsman houdt tevens vast aan zijn voornemen een limiet te stellen aan ontslagvergoedingen. "Wij vinden het extra zuur dat Donner de ontslagvergoeding aan een maximum wil binden", zegt MHP-voorzitter Ad Verhoeven. "Mensen met een middelbare of hogere functie worden daar al gauw de dupe van. En bovendien voorspel ik dat als dit doorgaat, straks een miljoen ouderen extra op straat staan."

Leden van de FNV kunnen op de manifestatiedag rekenen op gratis vervoer per trein of bus. Nadere informatie over het vervoer volgt nog. Bezoek ook onze actiewebsite Lees meer>>