Jaarlijkse overstromingsoefening Reddingsbrigade


24 November 2007 in Groningen presentatie nieuw logo en striping

GRONINGEN, 20071121 -- Op zaterdag 24 november organiseert de Reddingsbrigade haar jaarlijkse Nationale Overstromingsoefening. In de stad Groningen worden verschillende situaties nagebootst waarmee de Reddingsbrigade geconfronteerd kan worden, wanneer delen van het land onder water lopen. Een derde van de totale Nationale Rampenvloot wordt tijdens de oefening ingezet. Naast de Reddingsbrigade nemen ook de brandweer, KNRM, SIGMA, GHOR, Rode Kruis, reddingshonden, provincie en gemeente deel. Ook vindt de onthulling plaats van het nieuwe logo en striping van de Reddingsbrigade. De Reddingsbrigade wordt de vierde hulpdienst die, na politie, brandweer en ambulance, de officiele hulpverleningsstriping mag voeren.

Locatie voor de nationale oefening is Groningen. De Reddingsbrigade in deze stad bestaat 75 jaar en is daarom gastheer voor de oefening. Er zijn verschillende scenario's uitgezet waarmee de bijna 250 hulpverleners worden geconfronteerd. De werkelijkheid wordt zo natuurgetrouw mogelijk nagebootst. Ook bij werkelijke overstromingen is blikseminslag mogelijk; moeten mensen worden geëvacueerd; raken mensen vermist en kunnen mensen ernstig gewond raken door bijvoorbeeld onderkoeling. Lokale scouts, duikers en een rondvaartbedrijf bieden ondersteuning tijdens de oefening.


Officiële instantie
De Reddingsbrigade is in Nederland de officiële instantie die de Nationale Rampenvloot beheert en bemant. De nationale overstromingsoefening van de Reddingsbrigade wordt georganiseerd binnen het convenant met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Naast de nationale oefening vindt er ook een jaarlijkse regionale oefening plaats. Lokale reddingsbrigadevrijwilligers nemen voorts deel aan talloze lokale oefeningen.

De Reddingsbrigade in Nederland bestaat uit 180 lokale verenigingen met ruim 5.000 vrijwilligers. Sinds 1915 spant de Reddingsbrigade zich in om de verdrinkingsdood te voorkomen en te bestrijden. Naast een cruciale rol in de hulpverlening bij overstromingen, waakt de Reddingsbrigade langs de Nederlandse stranden en bij recreatiegebieden over de veiligheid van de badgasten. Dat dit nodig is blijkt uit de gemiddeld 400 levens reddende acties die in een zomerseizoen uitgevoerd worden.