Politie Friesland

Politieberichten zaterdag 24 november

Fryslân, 24-11-2007 o Politieberichten van vrijdag 23 november 07.00 t/m zaterdag 24 november 11.00 uur.

Terwispel A7: politie zoekt getuige gevaarlijk rijgedrag bietenauto Woensdag 21 november omstreeks 15.05 werd er naar de Meldkamer Fryslân gebeld door een 42-jarige automobilist uit Tilligte. De man werd bij het inhalen van een bietenwagen bijna van de weg gedrukt door de bietenwagen. Dit gebeurde op de A7, onder Terwispel, in de rijrichting van Groningen. Door stevig te remmen kon een aanrijding en erger worden voorkomen. Ondanks hevig claxonneren zette de vrachtwagenchauffeur zijn inhaalmanoeuvre voort. De inwoner van Tilligte is achter de vrachtwagen blijven rijden. De politie heeft de achtervolging ingezet en ter hoogte van Marum werd de vrachtenwagen gesignaleerd. Bij Boerakker is de vrachtwagenchauffeur, een 20-jarige inwoner van Piaam, op zijn rijgedrag aangesproken. De bestuurder van de vrachtwagen is proces-verbaal aangezegd wegens gevaarlijk rijgedrag, art. 5 WVW. Volgens de aangever reed er een auto achter hen die een ander heeft gezien. Graag komt de politie in contact met deze getuige. Dit kan via het algemene nummer 0900 8844.

Heerenveen: inbraak bouwkeet
De politie onderzoekt de inbraak in een bouwkeet aan de Domela Nieuwenhuisweg. De inbraak is gepleegd tussen donderdagmiddag en vrijdagochtend. Er is voor enkele duizenden euros gestolen aan goederen, zoals een accuboormachine en twee decoupeerzagen. Het gestolen goed moet nog nader geïnventariseerd worden. Aangifte is gedaan door een 42-jarige inwoner van Heerenveen.

Twijzelerheide: hennepkwekerij opgerold
De politie heeft donderdagmiddag een hennepkwekerij opgerold aan de Nije Buorren. In een schuur werden 107 plantjes aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen en vernietigd. Nuon is ingeschakeld, Omrin heeft de kwekerij ontmanteld. Elders in Twijzelerheide werd een 33-jarige inwoner van die plaats als verdachte aangehouden. Ook de technische recherche heeft een onderzoek ingesteld.

Witmarsum: getuigenoproep na aanrijding
De politie zoekt getuigen van een aanrijding, die donderdag 22 november omstreeks 17.10 uur plaatsvond op de Easthimmerwei. Een 63-jarige automobilist van een bestelauto uit Bolsward reed over deze weg, komend vanaf Witmarsum. Daar kwamen vier autos vanuit de tegenovergestelde richting. De eerste auto week niet voldoende uit naar rechts en kwam in aanraking met de auto van de inwoner van Bolsward. Deze auto reed door, evenals de drie andere autos. De auto van de Bolswarder had schade aan het linkerspatbord en de motorkap. Vermoedelijk rijdt de doorrijder in een Hyundai. Ook heeft deze auto een sierstrip en gedeelte van de buitenspiegel verloren. Graag komt de politie in contact met deze bestuurder of met een van de drie andere automobilisten. Contact kan worden gezocht met het algemene nummer van politie Fryslân op 0900 8844.

Goutum: bestuurder grote gele dumper gezocht
De politie zoekt de bestuurders van een grote gele dumper. Vrijdag 23 november omstreeks 08.40 uur reed een 16-jarige inwoonster van Warten op haar bromfiets over de Mardijk. Vanuit de richting Leeuwarden kwam de shovel haar tegemoet. Het voertuig minderde geen vaart en ging ook niet aan de kant toen de bromfietser er aan kwam. Hierop werd het meisje aan haar linkerschouder geraakt door de dumper. Haar helm en jas raakten flink beschadigd. Ook de bromfiets raakte beschadigd. Nadat een passante het meisje heeft geholpen is de politie gebeld. De mannelijke bestuurder van de shovel is doorgereden zonder zijn identiteit bekend te maken. Graag komt de politie in contact met de bestuurder van de dumper en met eventuele getuigen op het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 8844.

Drachten: man overleden na bedrijfsongeval
Een 61-jarige inwoner van Goor is vrijdagmiddag bij een
bedrijfsongeval op de Omloop om het leven gekomen. Het slachtoffer was bezig met het storten en gladstrijken van beton in funderingsstroken. Het beton werd vanuit een betonmix-vrachtwagen via een giek naar de bouwplaats gebracht. Omdat de giek een lengte van 24 meter kan bereiken had de chauffeur een viertal stempels uitgezet om het omvallen van de betonmix-vrachtwagen tegen te gaan. Door nog onbekende oorzaak verloor één van de stempels zijn houvast, waardoor de betonmixer kantelde. De giek van de mixer raakte het slachtoffer. Ondanks de snelle komst van de politie, meerdere ambulances en een traumahelikopter kwam hulp te laat. De man overleed op de plaats van het ongeval. De Arbeidsinspectie stelt een nader onderzoek in.

Heerenveen: politie houdt twee verdachten aan voor mishandeling De politie heeft vrijdagmiddag op de Gedempte Molenwijk een 20-jarige inwoner van Burgum en een 31-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. Het duo liep door het centrum en sloeg daarbij op het Breedpad tegen de spiegels van een geparkeerde bestelbus. Toen de chauffeur hier wat van zei werd hij diverse malen geslagen en bedreigd. Het slachtoffer wilde net 1-1-2 bellen toen een politieauto passeerde. Hij wenkte de twee agenten en op aanwijzing van het slachtoffer konden de twee verdachten op de Gedempte Molenwijk worden aangehouden. Na een fikse worsteling met een aantal agenten kon het duo worden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mochten de twee het bureau verlaten.

Dokkum: wederom stoere beginnende bestuurders bekeurd
De politie heeft vrijdagavond in Dokkum wederom zeven beginnende bestuurders bekeurd voor normafwijkend rijgedrag, waaronder twee automobilisten en vijf bromfietsers. Een 16-jarige bromfietser uit Rinsumageest, een 18-jarige bromfietser uit Dokkum en een 18-jarige automobilist uit Driesum reden tijdens koopavond door de Grote Breedstraat. Deze straat is tijdens de koopavond voor alle verkeer afgesloten. De drie beginnende bestuurders kregen dan ook een proces-verbaal. Diezelfde avond kregen twee 16-jarige bromfietsers uit Dokkum en een 20-jarige automobilist uit Blije een proces-verbaal voor het onnodig geluid veroorzaken met een motorvoertuig. De automobilist reed met luid piepende banden en een brullende motor over de Diepswal. De twee bromfietsers lieten hun achterwielen flink doorslippen terwijl de brommer stilstond. Dit gebeurde bij een supermarkt in het Fuggellân en in de Grote Breedstraat. Daarnaast kreeg één van de 16-jarige bromfietser ook nog een bekeuring omdat hij samen met een 18-jarige bromfietser uit Dokkum over het Oosterbolwerk reed. Dit is een park en daar mogen brommers niet rijden.

Tytsjerksteradiel/ Boarnsterhim: vijf rijbewijzen ingevorderd tijdens verkeerscontroles
De politie heeft vrijdagavond tijdens verkeerscontroles in de gemeenten Tytsjerksteradiel en Boarnsterhim van vijf automobilisten het rijbewijs ingevorderd, waarvan vier voor een forse overtreding van de snelheid en één voor het rijden onder invloed van alcohol. Op de N355 onder Tytsjerk werden de rijbewijzen van een 50-jarige automobilist uit Leeuwarden en een 19-jarige automobilist uit Twijzel ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De twee reden respectievelijk 156 en 164 kilometer per uur, terwijl op de N355 100 kilometer is toegestaan. Die avond werden op dezelfde weg ook nog eens 38 bestuurders bekeurd voor een overschrijding van de snelheid van meer dan 25 kilometer per uur. Op de Anne Vondelingweg in Leeuwarden werd het rijbewijs van een automobilist (leeftijd en woonplaats onbekend) ingevorderd. De man reed 135 kilometer per uur terwijl 70 is toegestaan. Op de A32 van Grou naar Heerenveen werd eveneens een rijbewijs ingevorderd vanwege een forse overschrijding van de snelheid. Een bestuurder (leeftijd en woonplaats onbekend) reed 186 kilometer per uur, terwijl 120 kilometer is toegestaan. Diezelfde avond werd in en rondom Akkrum op het rijden onder invloed gecontroleerd. Tijdens de controle moesten 126 bestuurders blazen. Een 41-jarige automobiliste Akkrum blies tijdens de controle 685 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uren en een proces-verbaal. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd. Ook een 22-jarige beginnend bestuurster uit Akkrum werd betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De vrouw blies 310 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur en een proces-verbaal.

Boijl: rijden zonder geldig rijbewijs
De politie heeft vrijdagavond een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval. Een voorbijganger had de politie gewaarschuwd omdat er een auto in de sloot langs de Boijlerweg lag. Toen de agenten arriveerden was er niemand meer bij de auto. Na twintig minuten wachten arriveerden de bestuurder en de eigenaar van de auto. Na onderzoek bleek dat de APK was verlopen. Hiervoor kreeg de 54-jarige eigenaar uit Zandvoort een proces-verbaal. Ook de 32-jarige bestuurder Lelystad kreeg een proces-verbaal. Na onderzoek bleek dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs.

Heerenveen: politie houdt automobilist aan voor rijden onder invloed De politie heeft vrijdagavond op de Europalaan een 33-jarige automobilist uit Emmeloord aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van een ongeval. Bij het oversteken van een kruising verleende de bestuurder geen voorrang aan een 57-jarige automobiliste uit Heerenveen en een aanrijding was het gevolg. De bestuurder uit Emmeloord reed na de aanrijding nog zon 100 meter door om vervolgens te stoppen omdat zijn auto niet verder wilde. De automobiliste werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Omdat er een vermoeden bestond dat Emmeloorder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de verdachte 485 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd voor het rijden onder invloed, het veroorzaken van een aanrijding en het verlaten van de plaats van een ongeval.

Bakhuizen: burger houdt inbreker aan
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige inwoner van Oudemirdum geassisteerd bij een aanhouding van een 46-jarige inbreker uit Den Helder. Zaterdag omstreeks 02.50 uur zagen getuigen drie mannen bij een voordeur van een woning aan de Bakwei. Op aanroepen van de getuigen gingen er twee onbekende mannen vandoor. De 46-jarige verstopte zich in de struiken. Hij werd daar door de 23-jarige man uitgehaald en aangehouden. De politie werd direct via
1-1-2 gebeld, waarna de agenten de verdachte overnamen. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De agenten hebben nog met behulp van een politiehond de omgeving afgezocht maar de twee andere verdachten werden niet meer gevonden.

Leeuwarden: politie houdt vijf verdachten aan na vechtpartij De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Wilhelminaplein vier inwoners van Leeuwarden van 19, 19, 35 en 42 jaar en een 19-jarige inwoner van Burdaard aangehouden na een vechtpartij. Surveillerende agenten zagen een vechtpartij tussen meerdere personen. Na dat de vechtpartij was beëindigd werden de vijf verdachten aangehouden. De vijf werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt twee verdachten aan
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Speelmanstraat twee inwoners van Leeuwarden van 16 en 18 jaar. Via het cameratoezicht in de binnenstad werd gezien dat de twee Leeuwarders tegen een politieauto hadden geürineerd. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement konden de twee verdachten snel worden achterhaald. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen A32: rijden onder invloed en rijden zonder geldig rijbewijs De politie heeft zaterdagochtend vroeg op de A32 nabij Heerenveen een 33-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden. De bestuurder vertoonde vreemd rijgedrag en zijn voertuig was niet verzekerd. Ter hoogte van het klaverblad kreeg de man een stopteken. Omdat er een vermoeden bestond dat de Leeuwarder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de verdachte 550 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur een proces-verbaal. Uit onderzoek bleek echter dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Ook bleek dat de verdachte de auto zonder toestemming had meegenomen. De man werd voor diefstal aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.