Ingezonden persbericht


Internet Society Nederland bestaat tien jaar

Den Haag, 24 november 2007

Precies tien jaar geleden werd in Utrecht de vereniging Internet Society Nederland opgericht, onder meer op initiatief van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. ISOC.nl is de Nederlandse afdeling van de internationale vereniging die in 1992 werd in de Verenigde Staten door twee "vaders van het internet", Vinton G. Cerf en de inmiddels overleden Jon Postel.

ISOC heeft als doelstelling de ontwikkelingen en toegankelijkheid van het internet en daarbij horende technologieën en toepassingen te onderhouden en initiëren. Kortom, 'internet voor iedereen, iedereen voor internet'. Met deze doelstelling streeft ISOC ernaar dat zowel organisaties als individuele professionals in hun vakgebied wereldwijd effectiever kunnen samenwerken aan een beter internet. Het juridisch eigendom van de internetstandaarden berust bij ISOC en haar dochterorganisatie IETF.

De Nederlandse vereniging werd met meer dan duizend leden al snel de grootste afdeling van de wereldwijde ISOC-organisatie, die in totaal 27.000 leden in 170 landen kent. Tijdens de oprichtingsvergadering op 24 november in 1997 werd oud-minister Koos Andriessen tot voorzitter gekozen. In 2003 droeg hij de voorzittershamer over aan Tom Kok, oud-partijvoorzitter van D66 en internetondernemer. Na de eerste snelle groeifase waarin ISOC.nl de ontmoetingsplaats was van heel internettend Nederland kwam later de nadruk steeds meer te liggen op verantwoordelijk gebruik van technologie, privacy, open standaarden en innovatie. De dagelijkse werkzaamheden van de vereniging worden ondersteund door een bureau van vier mensen dat gevestigd is in de KB, onder leiding van directeur Michiel Leenaars.

ISOC.nl organiseert met grote regelmaat bijeenkomsten rondom onderwerpen als accessibility, privacy, internetveiligheid, technische innovaties (zoals grids, ENUM en SIP), open source en open standaarden. Daarnaast adviseert zij overheden en bedrijven op technische en maatschappelijke dossiers. Naast die hoofdtaken coordineert de vereniging onder meer een grootschalig Europees project rondom een publicatieplatform voor open content over vrije software en open standaarden en neemt deel in het ENUM Innovatieplatform en het forum Burger@overheid. De officiele viering vindt plaats op 16 januari aanstaande tijdens een feestelijke nieuwjaarsbijeenkomst in het voormalige Volkskrantgebouw.

-----------------

***