LAKS veroordeelt gedrag politie en dient aanklacht in

Amsterdam, 24 november 2007 - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren zal naar aanleiding van het gebruik van buitensporig geweld een aanklacht indienen tegen de politie in de gemeente Middelburg. Dit naar aanleiding van klachten van scholieren en tv beelden die vrijdagavond in zowel het Journaal, Netwerk als Pauw en Witteman vertoond zijn.

Tijdens een scholierenstaking is in Middelburg buitenproportioneel geweld gebruikt tegen onschuldige scholieren. Er werd willekeurig ingeslagen op scholieren die een vreedzaam protest aan het uitvoeren waren. Naast de fysieke aanvallen, zijn er ook materiële eigendommen van scholieren beschadigd geraakt.

Volgens de politie pleegden de scholieren vernielingen en weigerden na een verordening uiteen te gaan. Dit was volgens de politie van Middelburg genoeg om de scholieren 'uiteen te drijven'. Het LAKS vind echter dat er nooit en te nimmer willekeurig op scholieren ingeslagen kan en mag worden. Op tientallen minderjarige scholieren is ingeslagen, dit met flinke blauwe plekken tot gevolg. Daarnaast zijn verschillende scholieren gearresteerd vanwege kleine overtredingen, maar er zijn ook verschillende mensen ziek naar huis gegaan vanwege de harde stokslagen in de buik. Ook is een scholier zo hard op het hoofd is geslagen door een politieagent dat diegene moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

"Dit is ontoelaatbaar." aldus een boze en teleurgestelde Sywert van Lienden, voorzitter van het LAKS. "Staken en actievoeren is een erkend recht. De politie hoort al helemaal niet onschuldige scholieren te mishandelen. Het LAKS komt op voor de geslagen scholieren en zal een aanklacht indienen bij het Politiekorps Zeeland. Wij staan voor de scholieren, en zullen dit blijven doen". Ook in de rest van Nederland kwamen er veel incidenten met politieagenten voor. Het LAKS roept scholieren op om ook een aanklacht in te dienen als zij mishandeld zijn door politieagenten. Ook kunnen zij contact opnemen met het LAKS voor juridisch advies.

Minister Plasterk heeft de politieacties inmiddels 'onmenselijk' genoemd. Het LAKS sluit zich volledig bij de minister aan en vraagt de landelijke politie om voorzichtig en terughoudend met de actievoerende scholieren om te gaan.