Socialistische Partij

Zaterdag 24 november 2007 ­ 15e Congres SP

Verslag van het 15e congres van de SP. In de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam komen die dag afgevaardigden uit het hele land bijeen om besluiten te nemen over de vraag hoe de SP versterkt kan worden en worden voorbereid op de uitdagingen van de komende jaren.

9.30 uur

Onder de Braziliaanse, opzwepende klanken van een slagwerkgroep betreden honderden SP-afgevaardigden en genodigden de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. Waar enkele tientallen jaren geleden nog shag, koffie en thee werden geproduceerd ontmoeten leden van de SP uit het hele land elkaar.

Man, vrouw, jong, oud, allochtoon en autochtoon, een goede doorsnede van de bevolking maar allemaal met het hart links. Massaal zijn ze naar Rotterdam gekomen voor het 15e partijcongres waar gesproken zal worden over de vraag hoe de SP haar fundamenten kan versterken en de groei van de afgelopen jaren in goede banen kan worden geleid.

Een bonte stoet mensen, oude bekenden die elkaar weerzien, oudgedienden, schuchtere nieuwelingen voor wie dit hun eerste congres is, schuifelt de zaal in om zich te laten registreren. Enkele tientallen vrijwilligers zorgen ervoor dat deze ontvangst in goede banen loopt. De catering is trouwens ook dik in orde met koffie, thee en een stukje gebak.

De eerste mensen willen de grote zaal ingaan om plaats te nemen. Maar voor ze door de deur gaan, worden ze eerst nog verleid om op de foto te gaan. Op de achtergrond staat de prachtige leus 'Voor een beter Nederland'. De congresgangers zullen proberen hier hun bijdrage aan te leveren.

...en de zaal is vol.

10.00 ­ 13.00 uur

Nadat de meeste afgevaardigden een plaats in de grote zaal hadden gevonden, werd het congres geopend. De slagwerkgroep gaf voor het podium nog een korte demonstratie van zijn kunnen, waarna een korte film met de successen van de partij werd vertoond.

Dagvoorzitters Bob Ruers en Riet de Wit (in het centrum)

Dagvoorzitters Riet de Wit en Bob Ruers heetten vervolgens iedereen welkom en legden nogmaals de spelregels voor deze dag uit, Ze kondigden aan dat ze zich strikt doch rechtvaardig aan deze regels zouden moeten houden vanwege het drukke programma.

Het eerste programma onderdeel was de verkiezing van de 15 door het congres te benoemen leden van het partijbestuur. Als u niet goed meer weet hoe de structuur van de partij in elkaar steekt, kijk dan eens in het themanummer van Spanning over partijcongressen. Via korte filmpjes kregen de kandidaten nogmaals de gelegenheid zich aan het congres voor te stellen.

Tiny Kox leidt de discussie in

Tiny Kox, voorzitter SP Eerste Kamerfractie, leidde daarna de discussie in met een korte toespraak waarin hij er op wees, dat hij weliswaar geen charisma heeft, zoals onlangs in de media te lezen is geweest, maar dat hij er alle vertrouwen in heeft dat het allemaal wel goed zal komen, omdat hij al jaren Skoda rijdt. Na dit komische intermezzo lichtte hij nog een keer toe hoe de congrescommissie, die inmiddels achter de tafel plaats had genomen tot haar voorstel was gekomen.

In een lange rij kregen vervolgens aangemelde sprekers de gelegenheid om hun afdelingsstandpunt in twee minuten toe te lichten. Twee minuten lijkt kort, maar het blijkt dat iedereen daar ruim voldoende aan heeft om kort het standpunt aan de zaal voor te leggen. Zelfs zagen diverse sprekers kans om ook het zittende partijbestuur te bedanken en in het bijzonder de scheidend penningmeester Marga van Broekhoven. Daarnaast sprak een aantal afdelingen zijn keus uit voor de onafhankelijke kandidaat Peterse uit Nijmegen.

Er werd veel gelachen, geklapt en gejoeld. Kortom de sfeer zat er goed in.

Hans van Hooft sr. krijgt de Gouden Tomaat opgespeld door SP Tweede Kamerlid Jan de Wit.

Na deze eerste ronde riep tijdens een kort intermezzo Jan de Wit een van de mannen van het eerste uur voor het voetlicht. De man die eind jaren zestig als langharige student actief werd in de voorloper van de SP en tot op de dag van vandaag zijn krachten heeft gegeven aan de partij: Hans van Hooft uit Nijmegen. Als blijk van waardering speldde De Wit hem een gouden tomaat op.

Daarna was het de beurt aan Hans van Heijningen, de man die de afgelopen maanden heel wat voor zijn kiezen heeft gehad, als Algemeen secretaris van de SP. Hij riep de aanwezigen nogmaals op om hun krachten de komende tijd te geven aan het versterken van de partij die zo sterk gegroeid is.

Om kwart voor twaalf begon de eerste ronde van sprekers over de amendementen. Hierbij hadden veel sprekers wat meer moeite om binnen de toegemeten tijd te blijven. Diverse afdelingen lichtten hun eigen amendement(en) nog eens kort toe, waarbij duidelijk bleek hoe actief de duizenden leden in hun afdeling hebben gediscussieerd over het congresstuk De Fundamenten Versterken.

Bij de toelichtingen ontbrak de kritische noot niet, want leden trekken zich de discussies over het democratische gehalte van de SP zeker aan. Wat vooral vaak ter sprake kwam, was dat de congrescommissie veel ingediende amendementen afried zonder inhoudelijke argumentatie. Ook op andere aspecten van de besluitvorming binnen de partij leverden sommige afgevaardigden kritiek, wat hen een enkele keer om zacht boegeroep maar vaker applaus opleverde.

Stemmen dat de buitenwacht eerst maar eens naar zichzelf moet kijken en sommige critici vooral bezig lijken om de SP in een kwaad daglichtte stellen, waren echter ook te horen. Zoals de opmerking van Ger Wouters, wethouder in Boxtel, die opmerkte dat als Guusje ter Horst wil gaan bepalen op welke rekening zijn salaris moet worden gestort, hij dan ook graag wil bepalen op welke rekening haar salaris terecht komt.