Woonbond


Persbericht Woonbond

Onderhandelaarsakkoord Aedes-kabinet niet uitkleden

De financiering van de wijkaanpak met 250 miljoen euro per jaar loopt geen gevaar door de verwarrende besluitvorming bij Aedes over het onderhandelaarsakkoord. Deze toezegging deed Willem van Leeuwen, bestuursvoorzitter van Aedes (de brancheorganisatie van de corporaties) op de startmanifestatie van de 40-wijkenaanpak. Hij gaf daarbij tevens aan dat de solidariteit van rijkere corporaties met corporaties in de 40 wijken zal worden geregeld in een andere verbeterde opzet van het investeringsfonds. De overige onderdelen van het onderhandelaarsakkoord tussen Aedes en minister Vogelaar (WWI) staan voor Aedes echter wel opnieuw ter discussie doordat het kabinet besloten heeft dat woningcorporaties vennootschapsbelasting moeten gaan betalen.

Dat Aedes opnieuw wil praten over de overige afspraken in het onderhandelaarsakkoord, baart Woonbonddirecteur Ronald Paping ernstig zorgen. "Hoe begrijpelijk die emoties ook zijn, het is voor de Woonbond niet aanvaardbaar dat er een relatie gelegd wordt tussen de heffing van vennootschapsbelasting en de inhoud van het onderhandelaarsakkoord." Overigens is de Woonbond zelf ook tegen de integrale heffing van vennootschapsbelasting bij de corporaties, omdat dit feitelijk betekent dat huurders eenzijdig opdraaien voor begrotingsproblemen van minister Bos (financiën)

In september werd besloten beide onderwerpen niet aan elkaar te koppelen. Door ze nu wel te koppelen, stelt Aedes de afspraken over de energiebesparing, de nieuwbouwopgave, de huisvesting van bijzondere doelgroepen en de betaalbaarheid voor huurders, opnieuw ter discussie. De afspraken in het onderhandelaarsakkoord waren al aan de magere kant en volgens de Woonbond is het dan ook ondenkbaar dat het akkoord nog verder wordt uitgekleed.

Amsterdam, 24 november 2007
V07.1792.PR