Ingezonden persbericht


Duurste verkoop ooit op pAn Amsterdam

Amsterdam, 24 november 2007 - Kunst- & antiekbeurs pAn Amsterdam heeft een succesvolle 21ste editie achter de rug. Een schilderij van Jan Steen met een vraagprijs van E 5 miljoen bij Noortman Master Paintings is de duurste verkoop ooit. Het schilderij komt in een Nederlandse privé-verzameling. Nationaal Museum Het Loo heeft bij Frides Laméris vier 18de-eeuwse glazen aangekocht, die zijn gebruikt door stadhouder Willem IV en het bestuur van de Domeinraad. Galerie De Rijk verkocht zijn hele collectie reliëfs van de Belgische Zero-kunstenaar Walter Leblanc. En een 16de-eeuwse schouw uit een kasteel nabij Lyon, aangeboden door Van den Bogaert, gaat naar een Nederlandse particulier die hem in zijn bibliotheek plaatst. Naar verwachting zal pAn Amsterdam ruim 36.000 bezoekers trekken.

Uitzonderlijke verkopen

. Noortman Master Paintings (Maastricht) verkocht afgelopen woensdag het topstuk van de beurs aan een Nederlandse verzamelaar van oude meesters: Dansend paar op een terras van Jan Steen. Met een vraagprijs van 5 miljoen euro de duurste verkoop ooit op pAn Amsterdam.
. Bij NV Van den Bogaert Leon (Kalken-Laarne, België) ging een imposante 16de-eeuwse zandstenen schouw, afkomstig uit een kasteel nabij Lyon, naar een Nederlandse particulier, waar hij een plaatsje in de bibliotheek krijgt.
. Frides Laméris Kunst- en Antiekhandel (Amsterdam)verkocht vier gelegenheidsglazen van de Domeinraad uit de 18de eeuw. Ze zijn persoonlijk gebruikt door Willem IV en drie leden van dit bestuur. De glazen gaan naar het Nationaal Museum Het Loo in Apeldoon.

Kunsthandel A.H. Bies (Eindhoven) verkocht zijn belangrijkste schilderij: Herderin met schapen bij een rivier van Anton Mauve (1838-1888). Het doek, typisch Haagse school, komt uit de collectie van Jacob Stern, opvolger van spijkerbroekenfabrikant Levi Strauss. Stern verzamelde eind 19de eeuw in San Francisco schilderijen en beelden van beroemde Europese en Amerikaanse kunstenaars.


. Galerie-Kunsthandel de Rijk ('s-Gravenhage) verkocht alle in hun stand aanwezige werken van de Belgische Zero-kunstenaar Walter Leblanc.
. Het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam verwierf bij Hotei Japanese Prints (Leiden) een drietal eind 19de-eeuwse Japanse prenten van Yoshiiku en Kiyochika. Ze tonen duidelijk de invloed van de toen opkomende fotografie.

Kunstontmoetingen
Voor het vierde jaar organiseerde pAn Amsterdam op donderdag een speciale avondopenstelling voor kunstliefhebbers, met als thema Kunstontmoetingen. Genodigden konden kennis maken met een 40-tal kunstenaars, waaronder Cole Morgan, Pieter Obels, Willem van Veldhuizen en Hannes Wallrafen. Ook waren er rondleidingen door kunstexperts.

pAn Amsterdam is nog tot en met morgen in de RAI Parkhal in Amsterdam. Openingstijd: zondag 25 november van 11.00 tot 18.00 uur. pAn Amsterdam 2008 is van 23 t/m 30 november 2008.

Hoofdsponsor van pAn Amsterdam 2007 is Van Lanschot Bankiers