VSNU

Persbericht: "VSNU: Universiteiten betreuren collegegeldverhoging"

23 november 2007

De universiteiten reageren gemengd op het afgesloten akkoord over de lerarensalarissen. Zij betreuren het dat het kabinet geen kans heeft gezien de versterking van de sector volledig te realiseren door toewijzing van nieuwe middelen. Anderzijds zijn zij opgelucht dat de schade voor het hoger onderwijs beperkt is gebleven.

VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda: "De scenario's die de afgelopen weken zijn gepasseerd waren veel erger, en wat dat betreft valt het nu mee. Maar het principe blijven wij afwijzen. Het collegegeld wordt verhoogd zonder dat de studenten daar iets voor terugkrijgen. En daarbij is het niet logisch om het ene deel van het onderwijsgebouw te repareren door elders te snijden."

De universiteiten onderschrijven wel de noodzaak van de maatregelen die Rinnooy Kan voorstelt om het lerarentekort aan te pakken. Met name de maatregelen om meer academici en gepromoveerden voor de klas te krijgen, vinden zij van groot belang voor de aansluiting met het hoger onderwijs. De universiteiten hopen dat door de maatregelen het tekort de komende jaren inderdaad wordt ingedamd.