Socialistische Partij

Leraren betalen loonsverhoging uit eigen zak

23-11-2007 * "Leraren gaan hun eigen salarisverhoging betalen. Het extra geld voor onderwijs is helaas een klassieke vestzak-broekzak operatie geworden." Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op de onderwijsplannen van minister Plasterk. "Het kabinet heeft onvoldoende oog voor het rampzalige lerarentekort dat eraan komt. Oudere leraren en studenten gaan de rekening betalen."

Plasterk gaat geen algemene salarisverhoging invoeren, zoals de Commissie Leraren adviseert. Wel komen er bonussen voor hoger opgeleide leraren en een loonsverhoging voor schoolleiders. De schoolleiding gaat bepalen welke leraar een loonsverhoging krijgt. Dat leidt volgens de SP tot ongewenste willekeur en verdeeldheid in de lerarenkamer. "Het management wordt oppermachtig. Als zij vinden dat je een goede leraar bent, krijg je een bonus. Maar wie zegt dat de visie van het management ook goed is voor de leerling? Om die reden pleit de SP voor meer invloed van leraren en een forse salarisverhoging voor alle leraren.

Positief aan de plannen is dat de leraarsalarissen sneller gaan groeien. In het huidige systeem behaalt een leraar pas na 18 jaar het maximum, dat wordt 12 jaar. Maar alles bij elkaar vindt Van Dijk de voorstellen van Plasterk een ongelooflijk zwaktebod, omdat de minister had gezegd dat hij alle adviezen van Rinnooy Kan zou uitvoeren. "Leraren verdienen 10 tot 40 procent minder dan hun gelijken in het bedrijfsleven. Dat is een belangrijke oorzaak voor het lerarentekort en voor het feit dat er steeds meer onbevoegde leraren voor de klas staan."

Om zijn plannen te financieren, bezuinigt Plasterk op de verlofregeling voor oudere leraren en ondersteunend personeel zoals conciërges. Van Dijk: "Die regeling was juist bedacht om te voorkomen dat leraren eerder stoppen met werken. Daar wordt nu het mes in gezet. Dit is stank voor dank voor jarenlange trouwe dienst."

De verhoging van het collegegeld is eveneens een misstap. Van Dijk:"Studenten moeten betalen voor de salarisverhoging van hun eigen docenten. Bovendien zijn veel studenten de leraren van morgen. Een collegegeldverhoging werkt dan niet bepaald motiverend. Het is beter om het collegegeld voor lerarenopleidingen af te schaffen. Een motie van SP-Kamerlid Renske Leijten riep daartoe op, maar blijkbaar is die in een la verstopt."

Van Dijk benadrukt dat het extra geld voor leraren buiten de onderwijsbegroting gehaald moet worden. Dat is goed mogelijk met de recente meevallers van 1 miljard uit de aardgasbaten en 3 miljard uit Brussel. Daarnaast kan bezuinigd worden op de bureaucratie in de zorg en op defensie.