Gemeente Wijdemeren


Erepenning voor Joop Glijn

Op vrijdagavond 23 november ontving Joop Glijn de zilveren erepenning van de gemeente Wijdemeren.

Burgemeester Bijl reikte de penning rond 22.00 uur uit in De Dobber in Kortenhoef, na de tante van Charlie, de toneelvoorstelling waarin de heer Glijn de hoofdrol vertolkte. Op die dag was hij 50 jaar als acteur en regisseur betrokken bij het amateurtoneel.

De erepenning is de heer Glijn toegekend vanwege zijn vele sociale en culturele verdiensten voor de samenleving in s-Graveland en later in Wijdemeren, in het bijzonder voor zijn betrokkenheid bij het amateurtoneel. Aanvankelijk was hij verbonden aan de toneelvereniging WIK te Amstelveen, later aan de Kortenhoefse toneelvereninging DSO. Hij speelde onder andere de hoofdrol in een stuk over het verzet in oorlogstijd, hij had een rol in Harols Pinters Maanlicht en hij deed de regie van Het Bittere Kruid van Marga Minco, opgevoerd in Kortenhoef ter herdenking van 50 jaar bevrijding.

Joop Glijn was ook mede-oprichter, voorzitter en secretaris van de Culturele Federatie s-Graveland, een samenwerkingsverband van muziekkorpsen, koren, een accordeon- en toneelvereninging. Doelstelling van deze federatie is het stimuleren van activiteiten van culturele verenigingen, het ontwikkelen van samenwerkingsprojecten en het op elkaar afstemmen van uitvoerings-, c.q. opvoeringsdata.

In 1997 werd de heer Glijn Koninklijk onderscheiden. Eerder werd hij door de redactie van de Gooi- en Eemlander uitgeroepen tot beste acteur van het seizoen 1993-1994. In 94 werd hij benoemd tot erelid van DSO en in 1984 ontving hij het zilveren NCA-insigne van het Nederlands Centrum voor Amateurtoneel vanwege zijn 25-jarige betrokkenheid bij het amateurtoneel.
(23-11-2007)