Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 274

datum: 20 november 2007

Een stier in de binnenstad

Op zaterdagochtend 24 november 2007 wordt de rotonde bij De Kamp verfraaid met het kunstwerk De Stier van kunstenaar Thijs Trompert. Plaatsing gebeurt tussen 7.00 en circa 9.00 uur om zo min mogelijk overlast voor het verkeer te veroorzaken.

Een stier die verdwaald lijkt in de stad en daar nog een plekje gras heeft gevonden, een subtiel commentaar op de verstedelijking. Hij staat daar met zijn kop naar de entree van de binnenstad en lijkt even uit te rusten voor hij De Kamp oploopt. Thijs Trompert heeft deze monumentale stier in 2006 gemaakt in het kader van de manifestatie Urban Wijland. Twaalf kunstenaars lieten mensen met andere ogen kijken naar hun leefomgeving en nadenken over het spanningsveld tussen het stadsleven (Urban) en het land daar omheen (Wij-land). De stier kreeg toen een tijdelijke plek bij het stadhuis en is later in dat jaar ook te zien geweest bij Kunstkavel in Vathorst.

De kunstenaar

Thijs Trompert is al vanaf jeugdige leeftijd actief als beeldend kunstenaar. Hij tekent, schildert, bouwt en construeert gedetailleerd. Thijs laat zich voor zijn beelden inspireren door de geniale uitvindingen van moeder natuur en door de techniek van innovatieve machines. Hij werkt met staal en hout en zijn beelden hebben een organische, natuurlijke uitstraling.

Tijdelijke kunstprojecten

Hoewel rotondes om verkeerstechnische redenen worden aangelegd, lijken ze ervoor gemaakt om iets bijzonders in het midden te plaatsen. Spannende kunstprojecten zijn een goed alternatief voor de rotstuinen, wilgen-constructies of kunststof koeien en schapen die je vaak op rotondes ziet. Het college heeft de rotonde bij De Kamp de bestemming onderzoeksplek voor tijdelijke kunstprojecten gegeven (enkele jaren). Het houten beeld De Stier is gemaakt van materiaal dat na verloop van tijd vergaat. De verwachting is dat De Stier maximaal 5 jaar staat. Daarna krijgen andere kunstenaars de kans om de rotonde te verfraaien.

De andere rotondes die voor kunst in aanmerking komen zijn de rotondes van De Boulevard in Vathorst. De Stichting Vario Mundo ontwikkelt hiervoor een plan. Door de maat en de frequentie van deze rotondes worden de kunstprojecten hier waarschijnlijk kleinschaliger.

Informatie: Petri den Doop, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, 033 469 43 55, pca.dendoop@amersfoort.nl.

Ontbijt:Om circa 9.00 uur ontbijt Thijs Trompert met wethouder A. Kruyt van sociale zaken, cultuur en sport in het St. Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis, Sint Brandaenstraat 4 te Amersfoort. Journalisten die mee willen ontbijten zijn van harte welkom. U dient dit wel vóór donderdag 22 november op te geven. Dit kan via het hiervoor genoemde telefoonnummer of mailadres.


---- --