Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen Nioscoop, 25 november 2007, 15.00 tot 15.30 uur, Nederland 2

"De islam is in essentie vredelievend"
Het bestrijden van radicalisering onder islamitische jongeren is voor de Nederlandse overheid van groot belang. Daarom kwam minister Ter Horst eind augustus met het actieplan 'Polarisatie en radicalisering'. Er werd 28 miljoen euro beschikbaar gesteld om deze zaken te bestrijden. Maar vaak blijven zeer relevante vragen onbeantwoord zoals: wanneer ben je radicaal? Waardoor radicaliseren sommige jongeren? En: werkt zo'n actieplan? Aan het woord komen onder andere jongeren in opleiding voor islamitisch geestelijk werker, Ahmed Marcouch, Minister Donner en minister Ter Horst. Zij zegt onder andere: "De islam is in essentie vredelievend". Wel geeft ze aan dat er veel angst bestaat onder autochtonen voor de islam. Aanstaande zondag in de maandelijkse uitzending van Het Vizier: radicalismebestrijding in Nederland.

De Horizon zaterdag 24 november, tussen 19.30 en 20.10 op Radio 5.

Mondige vrouwen
Vrouwen zijn er in alle soorten en maten. Van orthodox tot liberaal tot dames die zich geen enkel stempel op laten drukken. Dit geldt voor islamitische vrouwen, maar ook voor diegenen met een christelijke, joodse en atheïstische achtergrond. Afgelopen donderdag gingen zij allemaal met elkaar in gesprek over een paar van de heikele onderwerpen die spelen binnen de islam. De Horizon luistert met hen mee.

Kunst in het Midden-Oosten
We kunnen natuurlijk oeverloos debatten blijven voeren over het conflict in het Midden-Oosten. Probleem is dat daardoor juist vaak tegenstellingen worden vergroot. Men komt binnen met één standpunt en zal daar in een verhit debat nooit vanaf wijken. We kunnen het ook op een andere manier proberen. Zo namen een Israëlische en een Palestijnse kunstenaar samen het initiatief een email te versturen naar kunstenaars over de hele wereld. De opdracht was om uit te beelden wat men voor gevoel kreeg bij '40 jaar bezetting van de Palestijnse gebieden door Israel'. De respons was enorm en het resultaat was een grote variëteit aan beelden en zelfs poëzie. De tentoonstelling hiervan is na Tel Aviv en Jerusalem, nu ook in Amsterdam te bewonderen. Luister mee naar hoe deze kunst een verandering in denken teweeg kan brengen.

Imam over integratie
Iedereen heeft er de laatste tijd de mond van vol. Tegelijkertijd weet niemand precies wat ermee bedoeld wordt. Het begrip integratie. Vaak heeft men het over 'integratie van minderheden', maar bedoelt men integratie van moslims. Moeten moslims echt nog leren integreren of is het een kreet van de overheid en opiniemakers die nauwelijks met moslims te maken heeft? De Horizon ging eens langs bij de imam om over dit verschijnsel te spreken.

Met vriendelijke groet,
NIO

Fatima Karraz

T 035-6772727
F 035-6772718
P Postbus 336, 1200 AH Hilversum
E fatima.karraz@islamitischeomroep.nl
www.nioweb.nl