Dienstenbond CNV

Nieuws

21 november 2007

Versoepeling ontslagrecht voorlopig van de baan!

Door: E.de Groot

Protestactie zaterdag 24 november opgeschort

Ons verzet tegen een ander ontslagplan heeft resultaat. De versoepeling van het ontslagrecht is voorlopig van de baan! Met dank aan de vele CNV-leden die hun steun gaven aan onze acties! Maar ook veel niet-leden lieten ons in de afgelopen maanden weten de acties van groot belang te vinden. En we blijven alert. Want hoewel wij er vanuit gaan dat de in te stellen commissie het ontslagrecht nu wijselijk zal laten rusten is dat niet helemaal uitgesloten. Dat is de eerste reactie van Dirk Swagerman, voorzitter van CNV Dienstenbond op het kabinetsbesluit gisteravond over het ontslagrecht.

CNV is blij dat het kabinet 'bij zinnen is gekomen' maar vindt de tijd die de commissie krijgt veel te lang. Er is geen tijd te verliezen. Honderdduizenden willen aan de slag en hebben daar hulp bij nodig!

Met de instelling van een commissie is de versoepeling van het ontslagrecht nog niet definitief van de baan. Sommige politici blijven geloven in het misverstand dat een soepel ontslagrecht meer mensen aan werk helpt. Aan CNV de taak om ook deze politici duidelijk te maken dat dat niet klopt. Wel is de plande actie van as zaterdag 24 november in Rotterdam opgeschort door het bereikte resultaat.

Al eerder heeft het CNV aangegeven de mensen die nu nog langs de kant staan aan het werk te willen helpen. De afspraken die zijn gemaakt op de Participatietop bieden hiervoor alle mogelijkheden. Daarmee wil CNV nu zo snel mogelijk aan de slag. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat ontslagrechtversoepeling geen extra banen oplevert. Bovendien biedt versoepeling mensen met weinig perspectief op de arbeidsmarkt geen betere kansen op werk en leidt het bij veel werknemers tot ongerustheid over hun baan.