Museon Den Haag

Persbericht

Datum: 19 november 2007

Inlichtingen bij:
Mona Veld, tel. 020 -525 2626/ e-mail: info@vistavisuals.nl

Anansi vertelbijeenkomst in Museon

Op zaterdag 24 november vertellen 15 Anansi vertellers uit Ghana, Antillen, Nederland en Suriname in het Museon in Den Haag een Anansi verhaal. Het publiek kan op deze dag ook kennismaken met de vertelkunst van de bekende verhalenverteller en theatermaker, Wijnand Stomp. Aanvang 15.00 uur, toegang gratis.

Zelf verhalen vertellen

Kom luisteren naar de verhalen over de listige spin die iedereen beet neemt! Het is voor het publiek ook mogelijk zelf Anansieverhalen te vertellen. Graag voor 19 november a.s. aanmelden bij Stichting Vista, Mona Veld, tel. 020 -525 2626 of via e-mail: info@vistavisuals.

De oorsprong van de Anansi-verhalen

De verhalen rondom Anansi dateren uit de tijd van de slavenhandel. Wat de slaven toen konden meenemen naar andere werelddelen, waren hun overlevingsverhalen, hun herinneringen en hun levensbeschouwing. Gedurende die slavernij werden deze verhalen aan de kinderen verteld en zo werden met deze verhalen normen en waarden, de ethiek van hun mens-zijn en hun vroegere en toen heersende leefomstandigheden overgedragen aan de volgende generatie. In deze verhalen met Anansi, de spin, als hoofdrolspeler zien we dat de sfeer en de entourage rondom het verhaal ook een belangrijk onderdeel vormden bij het vertellen.
Wijnand Stomp
De presentatie wordt verzorgd door Wijnand Stomp, één van Nederlands bekendste theatrale vertellers. Mister Anansi, zoals hij soms wordt genoemd, maakt voorstellingen waarin zijn kleurrijke afkomst een belangrijke rol speelt. Met humor, aanstekelijke ondeugd en een tikkeltje wijsheid weet hij jong en oud telkens te raken. Aan het einde van de middag zal hij een Anansi verhaal ten gehore brengen!

Anansie Masters project
De vertelbijeenkomst maakt onderdeel uit van het Anansi Masters project. Verder maken een educatief traject, een kunst expositie in de galerie van het Tropenmuseum Amsterdam, jongeren workshops en een wetenschappelijk symposium deel uit van het Anansi Masters project. Winter 2007 komt in samenwerking met Kalebas Produkties een Anansi Masters DVD uit. Kijk voor meer informatie of voor een gratis abonnement op de Anansi Masters Journal op www.anansimasters.net/journal.html

Samenwerking
Anansi Masters is een initiatief van stichting Vista, stichting Sankofa en Nana Ampadu.
De volgende partners zijn betrokken bij Anansi Masters: Imagine IC, KIT Tropenmuseum en Tropentheater, Africa Studie Centrum, het Meertensinstituut, KITLV(Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde), Kalebas Produkties, Africaserver, Profor, SBK en Museon. De vertelmiddag wordt mede mogelijk gemaakt door: Fonds 1818 en Gemeente Den Haag.
Stichting Vista Far Reaching Visuals, projectleider van Anansi Masters, is mediaproducent, initieert culturele projecten en werkt in opdracht.

Noot voor de pers

Voor informatie kunt u contact opnemen met Mona Veld, Stichting Vista Far Reaching Visuals, Oudezijds Achterburgwal 185, 1012 DK Amsterdam/ tel. 020
-525 2626/ e-mail: info@vistavisuals.nl / www.vistavisuals.nl

Alle bijdragen worden op video opgenomen en zijn kort daarna publiek toegankelijk via de online filmdatabase www.anansimasters.net. Reeds zijn er op deze website al vele verhalen te bekijken.

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende gratis parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend.

Openbaar vervoer
Tram 17 en bus 24

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
T. 070-3381338
E. info@museon.nl
www.museon.nl

TARIEVEN: Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: E 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: E 6,- / volwassenen: E 7,50 / 65+ Pashouders: E 6,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.