Gemeente Schiedam


November

Informatiemiddag Jeugdbrandweer Schiedam

16 november 2007

Op zaterdag 24 november wordt er in de brandweerkazerne aan de Breedstraat 1 in Schiedam Centrum, een informatiemiddag over de Jeugdbrandweer Schiedam gehouden. De kinderen die zich al hebben ingeschreven bij de werving hebben al een uitnodiging gehad om met hun ouders te komen. De informatiemiddag start om 14:00 uur en zal om ongeveer 17:00 uur eindigen.

Brandweer Schiedam heeft het initiatief genomen voor het oprichten van een Jeugdbrandweer. Hiermee wil de brandweer jongeren enthousiast maken en als het ware klaarstomen voor het begin van het brandweervak. Bovendien wil de brandweer hiermee aan de jeugd een leuke tijdsbesteding bieden waarin ze actief met andere kinderen samenwerken. Leeftijdsgroep waarmee gestart wordt is van 12 tot 15 jaar.

Na een eerste oproep en een wervingsactie tijdens de Brandersfeesten hebben zich al 12 kinderen aangemeld. Maar er is plek voor nog enkele jeugdbrandweerlieden. Tijdens de informatiemiddag wordt door de commandanten en de instructeurs meer verteld over de Jeugdbrandweer en wordt een rondleiding gegeven door de kazerne. GeĂŻnteresseerden, die zich nog niet hebben opgegeven, kunnen dit doen via e-mail p.j.veldhuis@kabelfoon.nl of info@brandweer-waterweg.nl

Wie lid wil worden van de Jeugdbrandweer krijgt eerst een intakegesprek en een medische keuring. Bedoeling is dat er iedere week geoefend wordt op maandag. De eerste oefenavond staat gepland op maandag 14 januari 2008.

De kinderen krijgen echte brandweerbluspakken en een vaste basis op de kazerne voor opslag van materiaal, kledingkasten en een eigen onderkomen en instructielokaal. De jeugdige brandweerlieden zullen de basisprincipes leren van het brandweervak, zoals slangen uitgooien, slachtoffers redden, wateropbouw en het uitvoeren van een aanvalsplan. Dit alles gebeurt via een vaste bevelstructuur die ook bij de gewone brandweer gebruikt wordt, maar wel is aangepast aan de leeftijdsgroep. Als de Jeugdbrandweer voldoende is getraind, zal in een vervolgperiode aan regionale of zelfs landelijke wedstrijden worden meegedaan. Ook zullen er uitstapjes worden georganiseerd die raakvlakken hebben met de brandweer.