Ingezonden persbericht


De thema-avond van het Documentaire Festival wordt zaterdag 24 november van 22.45 uur tot 0.15 uur live uitgezonden op Nederland 2 vanuit Hotel Schiller op het Rembrandtplein in Amsterdam, centrum van het 20ste IDFA. Presentator Twan Huys spreekt onder andere met gitarist Jimmy Rosenberg en twee speelsters en de coach van het dameshockeyteam uit de succesvolle documentaire Goud van Niek Koppen.

In de thema-avond van het Documentaire Festival onder meer een groot aantal prominenten over hun favoriete Nederlandse documentaire. Van Viggo Waas, Monic Hendrickx tot Jan Marijnissen, van Hanneke Groeteman en Peter Beense tot Victoria Koblenko, van Marijke Helwegen tot Maarten Spanjer. Het zijn fans van onder meer Andre Hazes - Zij Gelooft in Mij van John Appel en Johan Cruijff- En Un Momento Dado.

Ook een gesprek met de oud-Haanstramedewerkers Kees Hin, Rolf Orthel en Anton van Munster, de vaste cameraman van Bert Haanstra, die uitvoerig vertellen hoe scènes uit Alleman en De Stem van het Water tot stand kwamen. In de uitzending verder gitarist Jimmy Rosenberg, uit de gelijknamige met een Gouden Kalf bekroonde documentaire van Jeroen Berkvens. Twee speelsters en de coach van het dameshockeyteam uit de succesvolle documentaire Goud van Niek Koppen vertellen over de invloed van de documentaire op hun leven.

Een filmploeg bezocht in Zuid Frankrijk leraar George Lopez, hoofdpersoon uit de documentaire Etre et Avoir, die overal een enorm succes was. Het leven van Lopez is na de opnames volledig op zijn kop gezet. Documentairemaker Cherry Duyns spreekt musicus Ernst Reijseger, die de muziek componeerde en speelde bij de documentaires van Werner Herzog. Regisseur Heddy Honigmann vertelt uitvoerig over haar veelvuldig bekroonde documentaires, zoals O Amor Natural.

Nederland 2 brengt van 21 november tot en met 2 december dagelijks het Documentaire Festival waarin veel aandacht is voor het 20ste IDFA. Daarnaast kunnen televisiekijkers voor het eerst de Beste Nederlandse Documentaire sinds 1945 kiezen via www.dekeuzevandekijker.nl. De presentatie is in handen van Twan Huys.