Politie Groningen

Jubileumconcert Politiemuziekkorps met Duits politieorkest en Arno van der Heyden

Groningen, 07-11-2007 o Op 31 maart van dit jaar bestond het Regionaal Politie Muziekkorps Groningen (RPMG) 80 jaar. Ter afsluiting van het jubileumjaar geeft het RPMG op zaterdag 24 november a.s. onder de titel Band of Brothers een concert in Martiniplaza in Groningen. Aan het concert wordt meegewerkt door het Polizei Musikkorps Niedersachsen en cabaretier/entertainer/zanger Arno van der Heyden. Het concert begint om 20.15 uur. Toegangsprijs: 12,50.

Het RPMG werkt nauw samen met het Polizei Musikkorps Niedersachsen (PMK-N). Beide orkesten werden in 2006 uitgenodigd om deel te nemen aan de grensconcerten, georganiseerd door de Eems Dollard Regio (EDR). De politieorkesten gaven begin maart 2007 concerten in het Nederlands Duitse grensgebied. De samenwerking tussen het Groningse politieorkest en het PMK-N verliep voorspoedig. Daarom werd besloten de samenwerking voort te zetten. Die vindt zowel in Nederland als in Duitsland plaats. Het Polizei Musikkorps Niedersachsen is één van de achttien Duitse beroeps politieorkesten. Zeventien van de negentien Duitse Bundesländer beschikken over een beroepskapel, terwijl ook de stad Berlijn een beroeps politieorkest heeft. Daarnaast zijn er in Duitsland nog twee amateur politieorkesten.

Arno

De samenwerking tussen Arno van der Heyden en het RPMG bestaat al een aantal jaren. Arno maakte onder andere deel uit van de crew van Dichter bie Grunnen, het succesvolle streektaal theaterproject van het RPMG dat gedurende 15 maanden in alle theaters in de provincie Groningen over het voetlicht werd gebracht. Daarnaast werkte Arno zowel solo als samen met zijn collegas van Trio Kloosterboer een aantal keren mee aan concerten en CD opnames van het RPMG.

Band of Brothers

Tijdens het jubileumconcert spelen de beide politieorkesten zowel gezamenlijke als zelfstandig. Bij de gezamenlijk te spelen stukken ontstaat daardoor een groot blaasorkest bestaande uit ruim 75 beroeps- en amateur politiemuzikanten die gebroederlijk een achttal composities verklanken. Het concertprogramma onder de titel Band of Brothers bestaat verder uit (licht) klassieke, lichte- en popmuziek. Tevens begeleiden de orkesten Arno van der Heyden gezamenlijk of afzonderlijk.

Nieuwe compositie

Speciaal ter gelegenheid van het 80-jarige jubileum schreef de Belgische componist en arrangeur Johan NIJS een gloednieuw werk voor het RPMG. Het werk, getiteld Enjoy the Future wordt op het jubileumconcert in première gebracht door de beide politieorkesten gezamenlijk. De première van het stuk wordt daarbij gedirigeerd door de componist die daarvoor speciaal naar Groningen komt. Al eerder verraste Johan NIJS het RPMG met een speciaal voor het orkest geschreven werk. Hij droeg eind 2004 de mars Pride and Glory op aan het RPMG. Johan NIJS componeerde meer dan 200 werken voor blaasorkest, die in heel Europa veelvuldig worden gespeeld.

Toegangskaarten

Toegangskaarten voor Band of Brothers zijn te verkrijgen aan de kassa van Martiniplaza, Leonard Spingerlaan 2 in Groningen, telefoon 050 - 5222797 (kassa open ma. t/m vrij. 10.00 17.00 uur en een uur voor aanvang) of bij het politiemuziekkorps, bereikbaar via 0900 8844 (lokaal tarief). Via e-mail: rpmg@groningen.politie.nl De toegangsprijs voor het concert bedraagt 12,50.

Voor nadere informatie over dit persbericht: Reinder Klei, orkestmanager muziekkorps politie Groningen, bereikbaar via telefoonnummer: 06 11 345 535 of via 0900 8844 (lokaal tarief).